Kultúra 2015. november 1. 17:30

Tekerős mozi

Tekerős mozi
A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban október 30-án tartottak diafilm-vetítést, ahol a Csillagszemű juhász meséjétől kezdve több népmesét hallhattak, láthattak a gyerekek. Érdekes alkalom volt a gyerekek és a szülők számára is, hisz egyfajta utazáson vehettek részt. Visszamehettek az időben és a mese világába is beletekinthettek. De honnan is ered a diafilmvetítés? Magyarországon mióta diáznak, vagy a technika rohamos fejlődése mellett mennyire ismerik még ma ezt a hagyományos mesemondási formát?

A vetítés, a falon megjelenő árnyképek szemlélése elég régi találmány, de még ma is nagy érdeklődést von maga után. Magyarországra az első, máig is épségben meglévő laterna magica az egyik legrégebbi vetítőgép a Rákóczi-szabadságharc idején került a sárospataki református kollégiumba. A diavetítésben nagy fejlődést hozott a fényképezés feltalálása és a villamos világítás és az izzólámpa felfedezése, mellyel párhuzamosan fejlődött az optikai eszközök készítése is. Magyarországon az 50-es években kezdődött el mesediafilmek nagyarányú gyártása.

A televízió megjelenése előtt a házi mozi szinte kizárólagos formája volt a diafilmvetítés. Egy ideig csökkent a diafilmek népszerűsége, az átmeneti visszaesés után azonban az 1970-es évek közepétől az olvasók újra érdeklődni kezdtek a nem hagyományos, nem könyv formátumú dokumentumok iránt. Ma már valóban teret nyer a korszerű számítógépes technika, a projektor, de a szalagos diafilmek esetében azonban egyáltalán nem lehet egy korszak végéről beszélni. Mivel sokan tartják úgy, hogy a kisgyermekek igényeit még ma is sokkal jobban kielégíti a meghitt hangulatú állókép-vetítés. Ilyenkor a gyermek bármikor megállíthatja az eseményeket, kérdezhet, hogy a saját ritmusában dolgozhassa fel a látottakat.

A városi könyvtár sokszor szervez diafilmvetítést a Gyermekkönyvtárban, ami nem csak a gyerekek számára nyújt lehetőséget meghitt mesehallgatásra. Egy-egy ilyen alkalom során a szülők is nosztalgiázhatnak egy kicsit.

V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!