Helyi hírek 2015. november 4. 10:20

Előkészületek a reformáció 500. évfordulójára

Előkészületek a reformáció 500. évfordulójára
1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes kifüggesztette a Wittenbergi templom kapujára híressé vált 95 pontját, amellyel az akkori egyház megreformálását szerette volna elérni. Tanai gyorsan elterjedtek, létrejöttek a protestáns egyházak, ami a katolikus egyházat is megújulásra késztette.

A református és az evangélikus egyház tanítása átalakította az európai kultúrát, protestáns fejedelemségek, nemzetek, országok alakultak ki. Az egyházaknak az óta is szükségük van a folyamatosan megújulásra. A reformáció közelgő 500 éves évfordulója alkalmából Magyarország Kormánya még 2013. októberében döntött a Reformáció Emlékbizottság létrehozásáról. A Bizottságot annak elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök 2014. január 23-ára hívta össze.

Az alakuló ülésen elmondott köszöntőbeszédében kifejtette, hogy a globális és magyar válságot nem lehet pusztán közgazdasági döntésekkel megoldani. Szellemi, lelki megújulásra van szükség. Ebben példa és erőforrás lehet a reformáció. Kitért arra is, hogy – az állam és az egyház bár szétválasztva él, – Magyarország mindig akkor volt erős, amikor az állam nem ellenségének, hanem szövetségesének tekintette az egyházakat.

A Bizottság munkájában az említetteken kívül ügyvezető elnökként részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, továbbá az Országgyűlés elnöke, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Ezen kívül a határon túli magyar egyházakat képviselő püspök, a Magyarországi Református, Evangélikus és Baptista Egyház delegáltjai, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselője, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagja, a nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Németország, Hollandia és Svájc nagykövete, illetve a Magyar Tudományos Akadémia képviselője.

A Reformáció Emlékbizottság az elmúlt években már négy alkalommal ülésezett. A legutóbbi, negyedik ülést idén október 16-án tartották a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalában. Balog Zoltán miniszter, a testület ügyvezető elnöke az ülés kezdetén kiemelte: „A reformáció, az egyház megújulása elsősorban nem felekezeti kérdés, nem belső egyházi ügy, hanem olyan kulturális, történelmi folyamat, ami az egész nemzet javára válik."

A bizottság tagjai megvitatták a folyamatban lévő pályázatokat, egyeztettek a lezárt projektekről, a 2016-os év tervezett programjairól, valamint a 2017-es emlékév eseményeiről. Az ülésen kiemelték, hogy a jubileumi év a 2016-os Szent Márton évhez kapcsolódva az egész magyar társadalom számára mutathatja meg a keresztény egységet.

További információt találhat mindenki az aktuális programokról a www.reformacio2017.hu weboldalon.





 

Kövessen minket a Facebookon is!