Helyi hírek 2015. november 5. 14:15

A társasházakat veszélyeztető bűncselekményekről tartottak fórumot

Képgaléria
A társasházakat veszélyeztető bűncselekményekről tartottak fórumot
A társasházak lakóit veszélyeztető vagyon elleni bűncselekményekről, illetve azok megelőzésének lehetőségeiről szervezett fórumot a közös képviselőknek a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság november 4-én. A művelődési központban megtartott összejövetelen Mahlaj Róbert őrnagy, bűnügyi osztályvezető szólt a város közbiztonságáról. Több bűncselekményt ismertetett, amelyeket a társasházakban élők sérelmére követtek el, majd azokról a módszerekről beszélt, amelyekkel ezek megakadályozhatóak lehettek volna.

A bűnügyi osztályvezető elmondta, hogy sok az olyan vagyon elleni bűncselekmény, amelyek nagyobb odafigyeléssel kivédhetőek lennének. Példaként említette, hogy a társasházak lakói sokszor – főként ünnepek idején – hosszabb időre elutaznak, magára hagyják lakásukat anélkül, hogy erről szólnának szomszédaiknak, lakótársaiknak, akik figyelemmel tarthatnák otthonukat. A rosszindulatú betörők pedig megfigyelik, hogy melyik postaládát nem ürítik rendszeresen, hol nem húzzák fel, vagy le napokon keresztül a redőnyt. Megbizonyosodva, hogy éppen akkor nincsenek otthon a házigazdák, kifosztják a lakást.

A városban a betörések mellett gyakran előfordulnak a trükkös lopások is. Postai alkalmazottnak, önkormányzati hivatalnoknak, vagy valamelyik szolgáltató cég alkalmazottjának, óraleolvasójának adják ki magukat a csalók. A lakásba bejutva pedig értékeket, pénzt lopnak. Az ilyen típusú bűncselekményeknek általában az idősebb korúak az áldozatai.

Mahlaj Róbert beszélt a biztonságos zárak, riasztó rendszerek, és egyéb biztonsági berendezések lehetőségéről, fontosságáról is. Mint mondta, ha ezek használata ellenére is megtörténik a betörés, ezek az eszközök segítik a rendőrség eredményes nyomozó munkáját.

A fórumon a közös képviselőket ellátták olyan kiadványokkal is, amelyek a családi házak, lakások védelmével kapcsolatos legfontosabb feladatokra hívják fel a figyelmet. A jelenlévőket arra kérték, hogy ezeket juttassák el lakóközösségük minden tagjához.

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!