Helyi hírek 2015. november 7. 09:30 Forrás: Petőfi Népe

Nem elég csak etetni a madarakat

Nem elég csak etetni a madarakat
Az éjszakai fagyok beköszöntével ideje felkészülni a téli madárvédelemre, ami nem csak a nálunk telelő madarak etetéséből áll. Nagyon fontos az odúk, illetve itatók kihelyezése is.

– A madarak téli etetése különös megfigyelési élményt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ám a táplálék kihelyezését nem szabad elkapkodni – figyelmeztet a szakember. Meizl Ferenc a kiskunfélegyházi madárbarát klub vezetője hangsúlyozta: attól, hogy mi már fázunk, a madarak még nem, sőt etetni sem kell még őket. A természet egyelőre biztosítja számukra a kellő mennyiségű táplálékot. A fordulópont akkor jön el, amikor jégbevonat vagy hótakaró borítja a faágakat és a madarak nem férnek hozzá a fák kérge alatt rejtőzködő rovarokhoz.

Megtudtuk, a legtöbb madárnak naponta annyi táplálékot kell elfogyasztania, mint amennyi a testsúlya. A szakember azt javasolja, hogy a madarak eltérő szokásait figyelembe véve lehetőleg több szinten, több féle etetőt helyezzünk ki. Az etetőasztalok az év jelentős részében alkalmasak, de télen és esős időben jobb a fedett etető, ami a ragadozó madaraktól is védi a kisebbeket. Fontos, hogy a téli madáreleség is változatos legyen. Az olajos magvak mellé főtt krumplit, főtt rizst, száraz sajtot, vagy akár gyümölcsöket is adhatunk, de kenyeret semmiképp sem, mert az megdagad a madarak begyében, amitől el is pusztulhatnak. Nagyon hasznos a madárkalács is, ami állati zsiradékot tartalmaz, a téli időszakban erősíti a madarak immunrendszerét – hangsúlyozta Meizl Ferenc, aki szerint nem az etetés a kulcskérdés, hanem az, hogy odúk kihelyezésével biztonságos búvóhelyet teremtsünk a madarak számára.

Az emberiség életformájának megváltozásával ugyanis jelentősen lecsökkent a madarak búvóhelyeinek száma. Napjainkban olyan házakat építünk, ahol nincs olyan búvóhely, ami teljes nyugalmat biztosít számukra. Ugyanakkor a szélsőséges időjárás is jelentős mértékben pusztítja a madárállományt – tette hozzá a klubvezető.

Elmondta: a madárodúk kihelyezése ősszel a legaktuálisabb, ezért még pótolhatják azok, akik szeretnének bekapcsolódni a madárvédelembe. Mezil Ferenc arra is figyelmeztet, hogy az odúkat évente legalább kétszer ki kell takarítani. Az sem mindegy, milyen fészekodút helyezünk ki udvarunkba. A röpnyílástól függően négy féle odút különböztetünk meg. A röpnyílás mérete garantálja, hogy a nagyobb testű madarak ne zavarják a kisebbeket.

Az „A” típusú odú röpnyílása 25 milliméteres. Ebben költ a kékcinke és a barátcinege. A „B” odú a leggyakoribb, ezekben húzódnak meg a környezetünkben élő széncinkék, örvös- és a kormos légykapók. Röpnyílása 32 milliméter. A „C” odú a kerti rozsdafarkú, szürke légykapó, vörösbegy, és a verebek kedvelt búvóhelye. A „D” odú a búbosbankának és a szalakótának készül. Fontos az is, hogy az odúkat lehetőleg 2 méter fölötti magasságba helyezzük – részletezte a szakember. Végezetül a madáritató- és fürdető kihelyezését hangsúlyozta, mert mint mondta, a madarak még tőlünk is jobban szeretnek fürdeni, amit a legnagyobb hidegben is igényelnek.
 

Ha elkezdtük, nem szabad abbahagyni

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.


Fotó: Vajda Piroska






 

Kövessen minket a Facebookon is!