Helyi hírek 2015. november 12. 07:30

25 éves a Parakletos Könyvesház Kiskunfélegyházán

Képgaléria
25 éves a Parakletos Könyvesház Kiskunfélegyházán
A parakletos szó görög eredetű, magyarul pártfogót, tanácsadót jelent. A Bibliában a Szentlelket jelölik ezzel a szóval. A 25 éves múltra visszatekintő kiskunfélegyházi Parakletos Könyvesház is egyfajta segítőtárs a mindennapokban azoknak a hívő olvasóknak, akik rendszeresen olvasnak vallásos irodalmat.

A Kiskunfélegyházi reformátusok és evangélikusok alkotta Egyesült Protestáns Egyház 1990 óta foglalkozik könyvterjesztéssel és könyvkiadással. Még Damásdi Dénes nagytiszteletű úr vágott bele az akkor hiánypótló munkába, hogy a sokáig betiltott egyházi kiadványokat, könyveket, bibliákat, énekeskönyveket megjelentesse és terjessze.

Fontos cél volt a könyvesbolt indulásakor, hogy a kiadványok segítsék a lelkészek és hitoktatók munkáját, valamint hogy a mai modern kor nyelvén juttassák el a biblia üzenetét az érdeklődőkhöz.

A könyvesbolt elsősorban református és evangélikus kiadványokat terjeszt, de számos katolikus szerző műve is megtalálható a kínálatban. Gyakran előfordul, hogy nem csak a környék lelkészei, de a katolikus atyák, nővérek, apácák is be-benéznek a Parakletos könyvesházba és könyvekkel, térképekkel, falinaptárakkal, kulcstartókkal, keresztény társasjátékokkal felszerelkezve távoznak.

Jelentős forgalma van az ifjúsági könyveknek is, hiszen a felmenő rendszerben bevezetett hitoktatáshoz egyre több jó tankönyvre van szüksége az iskoláknak. A hitoktatóknak pedig a sok munkafüzet, rejtvény, makett, vagy szinező könnyíti meg a tananyag megértetését a tanulókkal.

Damásdi Dénes tragikus korai halála után felesége és gyermekei vitték tovább a könyvterjesztés nemes feladatát. 2004-ben a könyvesház kinőtte a parókai melletti kis házat és a Bankfaluba költözött, a Pacsirta u. 10. szám alá. Itt már elegendő hely állt rendelkezésre a könyvespolcoknak, az irodáknak és a számos kiegészítőnek, játéknak, tollnak, bögrének, karkötőnek, falinaptárnak, és még hosszan sorolhatánk, mi minden kapható mára a könyvesházban.

Az évek folyamán más kiadók által megjelentetett bibliák és vallásos könyvek forgalmazása mellett számos saját kiadású mű is megjelent a kínálatban, leginkább azonban a társasjátékok kitalálása, kifejlesztése és igényes kivitelezése jellemző a Parakletos kiadóra.

2014-től rendszeresen szerveznek Társasjátákos Találkozókat is. Céljuk a társasjátékok szélesebb körrel való megismertetése és a családok társasjátékozási kultúrájának a fejlesztése. Gyülekezetek, egyházmegyék, iskolák meghívására önálló program megtartását is vállalják egy-egy helyszinen.

Kispetiné Keserű Ildikó, a könyvesház egyik munkatársa tájékoztatása szerint évente több alkalommal járnak a könyvesbolt munkatársai könyvvásárokon is, vagy konferenciákon, egyéb rendezvényeken, ahol szinte a teljes kínálatból szemezgethetnek az érdeklődő vásárlók. A tevékenységek bővülésével több munkatársra is szükség volt, így ma már egy hét tagú munkatársi csapat végzi a szerteágazó feladatokat.

A Parakletos könyvesház forgalmának jelentős részét az interneten bonyolítja. Webáruházuk jelentős kedvezményekkel kínálja a kiadványokat, Kiskunfélegyháza területén ingyen házhoz is szállítják a megrendeléseket.

Damásdi Dénesné Judit, a Parakletos Könyvesház vezetője elmondta, hogy digitálisan is jelentetnek meg korábbi műveket, haladva a korral, igazodva a felnövekvő új generációk igényeihez.

Az adventi ünnephez közeledve számos igényes képeslapot, igés kártyát és könyvjelzőt is találhatnak az olvasók a Parakletos Könyvesházban.

V. K.

 

Parakletos Könyvesház 6100, Kiskunfélegyháza, Pacsirta u. 10.

Telefon: +36 76 463106, +36 30 3313284

e-mail: [email protected]

honlap: www.parakletos.hu

Nyitva tartás: hétfő-péntek 8-16 óra, minden hónap első szombatján 9-12 óra






 

Kövessen minket a Facebookon is!