Helyi hírek 2015. november 11. 16:30

Sétálóutca a belvárosban

Képgaléria
Sétálóutca a belvárosban
November 11-én, szerdán ünnepélyes keretek között adták át a Szalay Gyula utcai beruházást. A nemzeti színű szalagot Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester, Bense Zoltán, a térség önkormányzati képviselője, és Seres József, a kivitelező ügyvezető tulajdonosa vágták át.

Csányi József emlékeztetett arra, hogy a 2015 évi költségvetés értelmében a közterületek és közintézmények fejlesztésére éves szinten 100 millió forintot fordít az önkormányzat. A komplett fejlesztési terv részeként kerülhetett sor a mostani beruházásra is, ami régi adóssága a városnak. A polgármester szerint színvonalas, minőségi munka valósult meg, ami a jövőbeni félegyházi beruházásoknál is alapvető elvárás.

Bense Zoltán köszönetet mondott a régi álom megvalósításához nyújtott támogatásért a város vezetésének és a jelenlegi képviselő-testületnek, a közreműködőknek, és a türelemért a lakóknak. Ahogy fogalmazott, a mostani átadás fontos állomása annak a 2007-ben megkezdett folyamatnak, ami az egykori két magánterület megvásárlásával kezdődött, és amelynek célja, hogy ez a hangulatos belvárosi tér elhelyezkedéséhez és funkciójához méltó arculatot kapjon.   

Hartyáni Gyula beruházási ügyintézőtől és Sipos Róberttől, a városüzemeltetési osztály munkatársától megtudtuk, hogy a beruházás teljes költsége – tervezéssel és kivitelezéssel együtt – mintegy 14,8 millió forint volt. Ennek keretében elkészült az út és a járda térburkolata, kialakítottak 13 parkolót, megtörtént mintegy 120 négyzetméter tereprendezése.  A nagy teherbírású, 8 cm vastag térkövek mellett – hagyománytiszteletből, és persze a takarékosság okán is – a régi, felszedett kockaköveket is felhasználták. A gyalogos felületeket sárga színnel és oszlopokkal különítették el a gépkocsi forgalomtól. A csapadékvíz elvezetését két csatornaszem szolgálja. Ezeknek köszönhetően nem keseríti meg többé sártenger itt sem a közlekedést, sem a parkolást. Az éjszakai megvilágítást három díszkandeláber és két acél kandeláber szolgáltatja, ledes égőkkel ellátva. A tereprendezéshez 15 köbméter termőföldet használtak fel, elültettek 5 virágos és egy gömbkőrist, és fűmagot is vetettek. 

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!