Helyi hírek 2015. november 15. 07:30

Üzenet a toronygömbben

Üzenet a toronygömbben
Az újonnan betelepült Félegyháza lakosai már 1744-ben elkezdték gyűjteni a különböző pénzadományokat egy kőtemplom építésére, melyet elkészülte után 1761-ben szentelt fel a váci püspök Sarlós Boldogasszony tiszteletére.

A templom jelenlegi tornyát 1771-ben emelték, először fazsindelyes tetőt kapott. 1801-ben kezdődött a mai, gömbbe állított kereszttel végződő toronysisak kialakítása. A már rézborítású díszes torony 1803-ban készült el. Az építési munkálatok utolsó mozzanataként 1803. július 23-án egy rézdobozba zárt iratot helyeztek el a toronygömbbe, amely Félegyháza akkori állapotáról tájékoztatta az utókort. Ebben leírták a város addigi történetét, felsorolták a település vezető tisztségviselőit, illetve tudatták Félegyháza 1803-as állapotát (lakosok és házak száma, termények aktuális ára stb.).

Az irat utolsó oldalán Maár András kiskun kapitány versét lehetett olvasni. Mellékeltek az iratok mellé a korszakban használatos pénzérmékből is egy-egy darabot. Az 1880-as évekre annyira megrongálódott az Ótemplom tornya, hogy állandó javításra szorult. 1885. augusztus 28-án emelték le a felújítási munkák miatt a toronygömböt és ekkor találták meg az ott 1803-ban elhelyezett „időkapszulát”.

A városvezetők átérezték az elődök gesztusának nagyszerűségét és elhatározták a szép hagyomány továbbvitelét. A munkálatok után az újonnan felhelyezett toronygömbbe szintén tettek üzenetet az utókornak: egy városi emlékiratot, valamint a helyi újság erre az alkalomra készített díszes lappéldányát. Ismertették a város történelmi múltját, az akkori jelen (1885) gazdasági, társadalmi, kulturális állapotát.

A toronygömb és a kereszt felhelyezésére 1885 novemberében került sor ünnepélyes keretek között. A kivételes alkalomra készült is egy fotó, ami tudomásunk szerint az első fennmaradt városképi fényképfelvétel Félegyházáról.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!