Helyi hírek 2015. november 13. 09:05

Közmeghallgatást tartottak Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Közmeghallgatást tartottak Kiskunfélegyházán
Közmeghallgatást tartott november 12-én, csütörtökön Kiskunfélegyháza képviselő-testülete. Az idevonatkozó törvény értelmében a közmeghallgatás célja, hogy a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői ilyenkor közvetlenül a képviselő-testülethez intézhessék kérdéseiket, tehessék meg javaslataikat. A helyi közügyek közé a törvény alapvetően a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátásával, valamint a helyi önkormányzás és a lakosság közötti együttműködés szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek megteremtésével kapcsolatos kérdéseket sorolja. Közmeghallgatást évente legalább egyszer, előre meghirdetett időpontban kell tartani, és ilyenkor a testületi ülés tartására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A közmeghallgatáson elhangzottakról jegyzőkönyv készül, a felmerült kérdések előadói írásban is választ kapnak.

Két felszólaló is felvetette a vágóhíd és a környékben lakók között hosszú ideje feszülő problémát, és kérték az önkormányzat közreműködését az ügyben. Ahogy fogalmaztak: zajban, bűzben élnek, az árut szállító kamionok még mindig több utca lakóinak életét keserítik meg. Az egyik felszólaló arról számolt be, hogy sokszor füldugót viselnek az otthonukban a zaj ellen. Ezúton is arra kérték az önkormányzatot, a város vezetését, a körzet képviselőjét, hogy egyeztessenek a vállalkozással, és képviseljék a környékben élők érdekeit.

Csányi József polgármester válaszában elmondta, hogy folyamatosan foglalkoznak e régi probléma megoldásával. A vágóhíd hosszú ideje működik ezen a helyen, azonban a lebonyolított forgalom megsokszorozódott, ami súlyosbította a lakók panaszait. Az önkormányzat kezdeményezésére november 13-án, pénteken tárgyalnak a Hungary Meat Kft. és az önkormányzat képviselői a lehetséges megoldásokról.

– Ez alkalommal elsősorban azokat a kérdéseket tisztázzuk, hogy milyen lépésekkel enyhíthetők a panaszok. Választ szeretnénk kapni olyan kérdésekre, mint például, hogy milyen további védőfalakkal tudná a cég vezetése csökkenteni a zajterhelést, hogy az áruért érkező kamionokat hogyan tudnák külső telephelyen elkülöníteni, és hívórendszer segítségével ütemezve beszólítani, illetve, hogy az onnét kihajtó kamionokat milyen útvonalon vezetik ki – fogalmazott a polgármester. Csányi József még hozzátette: bíznak abban, hogy sikerül előrelépni a kérdés megoldásában, azonban számítanak az érintettek türelmére és megértésére, hiszen 20-25 esztendő problémáira nem lehet egy év alatt megoldást találni, sokszor apró lépések visznek előrébb.

Dr. Kőhalmi Józsefné, a Körpatika vezetője a gyógyszertár körüli parkolási nehézségekre hívta fel a városvezetők figyelmét. Mint mondta, kevés a parkolóhely, és arra kéri az önkormányzatot, hogy vizsgálják meg az Attila utca Kossuth utcába betorkolló szakasza esetleges kiszélesítésének lehetőségét.

A polgármester ígéretet tett a javaslat megvizsgálására, és elmondta, hogy a tervek szerint a 2016-os költségvetésbe be lesz építve a teljes Kossuth utca járda- és parkolórendszerének felülvizsgálata, egységes megterveztetése, aminek tükrében meg fogja kezdeni az önkormányzat a parkolók és a zöldfelületek felújítását is.

Dongó József képviselő a csatornaberuházással összefüggésben felmerülő kérdéseket fogalmazott meg. Többek között azzal kapcsolatban tett fel kérdést, hogy mi lesz a lakossági önrész sorsa, megtörténik-e abból a pénzből annak a 12 utcának az újraaszfaltozása, amit korábban a képviselő-testület javaslatára megjelöltek. A képviselő sürgette továbbá egy utca rehabilitációs program indítását, kérdést fogalmazott meg a mezőőr szolgálat munkájával kapcsolatban, és említést tett azokról a hírekről, amelyek a sportcsarnok hitelterhének a kormány által történő átvállalásáról szólnak.

Csányi József leszögezte: a törvény rendelkezése szerint a víziközmű társulat nem dönthet a lakossági hozzájárulás felhasználásáról, a szerződéseket ugyanis az OTP a lakosokkal kötötte. Ezek a lakástakarék pénztárban elhelyezett összegek azért maradtak a számlán, mert szerencsére igen magas támogatást kapott a projekt. A víziközmű társulat illetve annak taggyűlése döntött ugyan arról, hogy 12 utca felújítására javasolja fordítani ezt az összeget, azonban ténylegesen az összegről a számlák tulajdonosai, azaz a lakók rendelkeznek.

– Attól tartok, hogy elég egyértelmű mi lesz a válasz, ha valaki választhat: vissza szeretné kapni a pénzét, vagy hozzájárul, hogy költsék azt egy adott esetben olyan utca felújítására, amihez neki semmilyen kötődése nincs – fogalmazott a polgármester.

Kiss Kálmán Tibor, a Kiskunfélegyházi Víziközmű Társulat elnöke hozzászólásában a polgármester által elmondottakat megerősítette. Mint mondta, az elmúlt egy évben megpróbáltak jogszabályi változásokat elérni annak érdekében, hogy a szennyvízcsatorna beruházás kapcsán a lakossági önerőt adott esetben útfelújításra lehessen fordítani. Ezek a próbálkozások nem vezettek eredményre, az elszámolási eljárást le kell folytatni.

– Azt kérem, mivel ez a téma nagyon sok embert érint, lehetőleg olyan információk hangozzanak el nyilvánosság előtt a képviselő urak részéről is, amelyek a tényeknek megfelelnek! – mondta az elnök, és hangsúlyozta, hogy a jövő év tavaszán a lakossággal az elszámolás korrekt módon megtörténik.

A sportcsarnokkal kapcsolatban a polgármester elmondta: e rendkívül nagy teher megoldásán valóban folyamatosan dolgozik, egyeztet a polgármesteri kabinet. Havi 34,5 millió, éves szinten 280 millió forint +áfáról van szó, amitől megszabadulni óriási eredmény lenne. Erről nyilatkozni azonban mindaddig felelőtlen és korai, amíg konkrétumokról nem lehet beszámolni.

A mezőőrséggel kapcsolatos kérdésekre Csányi József elmondta: a szervezet felállt, a mezőőrök 10 napja dolgoznak. Munkájukat és személyüket a környékben élők folyamatosan láthatják, tapasztalhatják, a sajtón keresztül pedig a szélesebb nyilvánosság is megismerheti.

Kiss Kálmán a Kossuth utca lakó- és pihenőövezetté minősítésének megfontolását kérte, és a kórház fejlesztéséről, a szülészet visszaállításának esélyéről érdeklődött. Szóvá tette emellett, hogy csúszik a közvilágítás be- és kikapcsolásának időzítése.

A polgármester tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a félegyházi rendőrkapitánysággal együttműködve folyamatosan vizsgálja az önkormányzat a város közlekedési gócpontjait, és keresi a megoldást. A Kossuth utcát érintő kérdésekben a rendőrséggel történő konzultációt követően, írásban adnak választ. A lámpák időkapcsolója a téli időszámításra való átállítás miatt csúszik, de erre a problémára megoldást jelent az új közvilágítási projekt, aminek keretében december 15-éig minden lámpatestet kicserélnek, és az intelligens rendszer már az óraátállítással járó változást is kezelni tudja.

A kórházzal kapcsolatban dr. Körtvélyessy András igazgató elmondta: folyik a mintegy 1,2 milliárd forintos beruházás, amelynek keretében többek között egy hatszáz négyzetméteres új szárny épül Félegyházán. Ahogy arról már több forrásból értesülhetett a lakosság: a főépülethez csatlakozó új szárnyban kap helyet az endoszkópia, a belgyógyászat, a sebészet, az urulógia, a fül- orr gégészet, a pszichiátria és a tüdőgondozó, továbbá a bőrgyógyászat, a belgyógyászat, valamint a gyermekrendelés. Emellett megújul a sürgősségi ellátó hely, új megfigyelő szobák épülnek és a beruházás átadását követően visszakerül a kórházba a háziorvosi ellátás is. A régi sebészeti részen két teljesen új műtőblokkot alakítanak ki a hozzá tartozó 20 fekvőbeteg ággyal, és 12 nappali belgyógyászati ággyal.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy május óta új, 32 ágyas rehabilitációs osztály működik a félegyházi kórházban, ami óriási előrelépést hozott a mozgásszervi rehabilitációs ellátás és a kardiológiai rehabilitációs járóbeteg ellátás feltételeiben. A fejlesztés a kórházi tömb harmadik szintjét érintette, ahol két-három ágyas, részben erkélyes, klimatizált szobákat alakítottak ki két szobánként önálló vizesblokkal, társalgókkal, vizsgálókkal, betegfelvételi helyiséggel, nővérállással, raktárral és egyéb betegellátó-kiszolgáló helyiségekkel. A 32 rehabilitációs ágyat a korábbi krónikus rehabilitációs osztályról csoportosították át.

Jelenleg 40-50 ember dolgozik folyamatosan az építkezésen, december közepéig várhatóan 75-80 százalékos készültségi fokig lehet eljutni – mondta el az igazgató. Körtvélyessy András beszámolt arról is, hogy a jövő héten a teljes röntgen osztályt elköltöztetik a mostani tüdőszakrendelés helyére, ennek kapcsán jelentősen le fog csökkenni a következő két-három hónapban a röntgenkép-készítési darabszám. A betegeknek sok esetben Kecskemétre kell az átmeneti időben átmenniük röntgenre, tüdőszűrőre, ugyanis sugárvédelmi okokból egy új röntgen kialakítása ideiglenes helyen nem lehetséges. Sikerült elintézni – számolt be az igazgató – hogy a félegyházi betegek Kecskeméten is 1700 forintot fizessenek a tüdőszűrőért, szemben az ott megállapított 3500 forintos költségtérítéssel. A kórház tárgyalásban van a Máltai Szeretetszolgálattal arról, hogy hetente egy napra a kórház udvarában működne a tüdőszűrő busz az átmeneti időben, de amennyiben ez megvalósul, akkor is mindössze napi 30-40 tüdőszűrés vizsgálatot jelent, a többieknek Kecskemétre kell utazniuk.

Az igazgató a szülészetet egy távolabbi kikötőnek nevezte, amihez Csányi József hozzátette: ő optimistább a helyzet megítélésében. A városvezetés feltett szándéka – szögezte le a polgármester – hogy újra Kiskunfélegyházán születhessenek a félegyházi családok gyermekei.

Sipos Imre arról számolt be, hogy egyes járdaszakaszokra belógnak a fák ágai, illetve van ahol ki van a járólap lazulva. A polgármester azt kérte: a konkrét tapasztalatokat és helyszíneket jelezzék a lakók a városüzemeltetési osztályon, meggyorsítva ezzel az ügyintézést. Emellett a négy közterület-felügyelő folyamatosan járja a várost és gyűjtik az információkat.

A további hozzászólásokban felmerült továbbá annak az igénye, hogy pályázattal, saját forrással keressen lehetőséget a város egy idősek apartman háza megépítésére önköltséges formában, és annak az üzemeltetésére orvosi, ápolói, étkezési és egyéb szolgáltatásokkal.

Volt, aki az Arad utcán egy 25 méteres járdaszakasz rendezésének a szükségességére és a közvilágítás bővítésének az igényére hívta fel a figyelmet, más a Felsőtemető bejáratánál a kút visszaállítását kérte.

A polgármester ígéretet tett arra, hogy valamennyi kérést megvizsgálják. A járda felújításra valamennyi körzeti képviselőnek van kerete, ezeket fontossági sorrendben igyekeznek teljesíteni. A közvilágítás bővítésére körzetenként két darab világítótesttel lesz lehetőség a jövő évben.

Hegyi Sándor a Molnár telepi út felújítását szorgalmazta, és felvetette a vállalkozói összefogás lehetőségét is ez ügyben csakúgy, mint a Galambos út térségében az élelmiszer-előállításhoz szükséges minőségű víz biztosítása érdekében.

Csányi József a Molnár telepi úttal kapcsolatban elmondta, hogy Balla László alpolgármester és Hartyáni Gyula, az önkormányzat szakembere nemrégiben jártak a helyszínen. Mindenek előtt egy műszaki tervet kell készíteni a lehetséges megvalósításról. Ez azért nehéz, mert a jelenlegi út nem elég széles ehhez, így a MÁV-val folytat tárgyalásokat az önkormányzat. A vállalkozói segítségre egyébként – tette hozzá a polgármester – nagy szükség lesz, ugyanis – ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára több egyeztetés során is megerősítette – jelen állapot szerint sem hazai, sem uniós forrásból nem áll rendelkezésre útépítésre és út felújításra forrás. Ezért a sürgető feladatokra az önkormányzatnak a vállalkozókkal együtt van esélye megteremteni a pénzt. Az ivóvíz bővítésének lehetőségét az önkormányzat illetékesei megvizsgálják.

Nagy Lajos megköszönte az előző közmeghallgatáson felvetett probléma nagyon gyors megoldását, nevezetesen a fűtőmű részéről akkor visszatartott hátralékok visszafizetését. Most a Kossuth utcán, a polgármesteri hivataltól a Kossuth középiskoláig tartó szakaszon hosszanti irányban felfestett gyalogosátkelők hiányát tette szóvá, valamint a Kossuth, Attila és Horváth Zoltán utcák által határolt park vízelvezetési problémáinak megoldásához kérte az önkormányzat segítségét.

Kollár László önkormányzati képviselő az általános iskolák fenntartásának önkormányzati átvétele kapcsán arról számolt be, hogy még mindig hall olyan híreket, hogy intézményekben szülőktől gyűjtenek pénzt például csaptelepre, holott e kérdésben ma már az önkormányzat minden esetben hathatós segítséget nyújt.

A polgármester ezt megerősítette, és elmondta: a korábbi két és fél éves elmaradást szeptembertől folyamatosan számolják fel. Az összes iskolában megjavították a világítótesteket, a kiégett égőket cserélték, az összes vizesblokkban falra szerelhető szappanadagoló került, folyamatosan szerelik fel a melegvizes kézszárítókat, amihez teljesen új villamos kábelezést kell kiépíteni. Iskolafelújítási programot tervez elindítani jövőre az önkormányzat, aminek első körben a vizesblokkokra szeretnének fókuszálni. Az önkormányzat munkatársai folyamatosan mérik fel az intézményeket, folyik a tervezés. A polgármester hozzátette: várják az iskolák energetikai korszerűsítésére kiírandó pályázatok megjelenését is és keresik a megoldást a Móra gimnázium épületének teljes felújítására.

Tóth Timea




 

Kövessen minket a Facebookon is!