Helyi hírek 2015. november 14. 11:30

Mikor cseréljük le a nyári gumiabroncsokat?

Képgaléria
Mikor cseréljük le a nyári gumiabroncsokat?
Az előrejelzések alapján nemsokára hideg őszi napokra számíthatunk. A László Gumiszerviz munkatársát, Fisz Ferencet kérdeztük arról, hogy mikor tanácsos lecserélni nyári gumiabroncsainkat télire.

A nyári gumik tapadása az őszi hűvös időjárás kezdetén lecsökken, ezért megnő a balesetveszély. A téli gumiabroncsok puhábbak, speciális összetételüknek köszönhetően rugalmasabbak, ezért jobban tapadnak, és ellenállnak a változó időjárásnak – mondta Fisz Ferenc. A téli gumik nem csak hóban, hanem a száraz, de hideg időben is nagyobb biztonságot nyújtanak az utakon, mint a nyári abroncsok, hiszen azok a gumikeverék speciális összetétele miatt a hidegben elveszítik az optimális tapadási tulajdonságaikat.

A szakemberek azt javasolják, hogy ne várjuk meg az első hóesést, cseréljük le időben a nyári gumiabroncsokat télire. Ha mindig az évszaknak megfelelő abroncsokat használunk és időben cseréljük le a téli és a nyári gumikat, még a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen mindkét készlet élettartama megnő.

Fisz Ferenc szerint, ha valaki nem szeretné gumiabroncsait évszakonként lecserélni, az használjon mindig téli gumit. Minél hidegebb lesz az idő, a kerekek nyomása annál jobban csökken. A szervizben dolgozók szerint, ha ezt nem korrigáljuk, a gumiabroncsok tapadása és ezzel párhuzamosan a fogyasztás is jelentősen romlik, valamint a gumik nem megfelelő nyomása ritkább esetekben baleseteket is előidézhet.

A téli gumik cseréje mellett tehát fontos folyamatosan ügyelnünk a keréknyomás helyes beállítására is. A téli gumiknál ez általában 0,2 bárral magasabb, mint az azonos méretű nyári gumiké. A gumiszervizekben 1-2 perc alatt segítenek beállítani a helyes keréknyomást, és a gumiabroncsok cseréje sem igényel sok időt.

A László Gumiszervizben a kisebb részletekre is ügyelnek, például a lecserélt gumiabroncsokat térítésmentesen egy úgynevezett gumi-zsákba csomagolják, ezzel megakadályozzák azt, hogy az abroncsok összekoszolják a csomagteret és a tárolásra szánt helységet. Alapos munkát végeznek minden alakalommal.

A szerviz munkatársai azt javasolják, hogy ne bízza életét a véletlenre, tegye meg a szükséges lépéseket a maga és a többi gépjárművezető érdekében. Cserélje le időben nyári gumiabroncsait télire és folyamatosan ügyeljen a keréknyomásra.


V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!