• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • „Szeretnék értékeket, gondolatokat, műveltséget átadni, véleményt formálni.”
Kultúra 2015. november 14. 13:30

„Szeretnék értékeket, gondolatokat, műveltséget átadni, véleményt formálni.”

Képgaléria
„Szeretnék értékeket, gondolatokat, műveltséget átadni, véleményt formálni.”
November 13-án került sor Szabó Ildikó művésztanár kiállítására a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A jó jó hangulatú tárlat énekes-zenés-verses előadással kezdődött, melyet a Móra Ferenc Gimnázium tanárai Karácsonyi Melinda, Bozóné Rosta Eszter és Fekete Zoltán adtak elő.

Rosta Ferenc alpolgármester, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója, megnyitó beszédében elmondta, hogy ez a tárlat, más mint Szabó Ildikó eddigi kiállításai. Ez a formavilág már nem tradíciókövető, ez a képsor bevisz bennünket egy spirituális térbe. Hozzátette: szerinte ezt a kiállítást nem lehet átfutni, a művész jelképeit értelmezni kell.

A festő kiállított alkotásai absztrakt geometriai elemekből állnak, több képén megjelenik, sokszor csak átsejlik az ősi keresztény jelkép a hal motívum. Néhány képe pedig gyönyörű labirintust ábrázol. Rosta Ferenc szerint ez a kiállított képsorozat egyfajta Isten keresés, majd hozzá tette, hogy, ezek a képek olyanok, mintha tükrök lennének, mert szembesítenek minket önmagunkkal, vagyis azzal, hogy most még „tükör által, homályosan látunk”. A kiállított festmények célja: különleges formákkal hangulatot, érzelmeket közvetíteni. A tárlat megnyitójának a végén, az alkotó művész arra buzdította tanítványait, hogy ne féljenek gondolataikat ábrázolni, fessék meg érzelmeiket.

Szabó Ildikó városunk jól ismert művésze Kiskunfélegyházán született és jelenleg is itt él, vizuális és környezetkultúra, művészettörténet, grafika, valamint média szakos tanárként dolgozik a Móra Ferenc Gimnáziumban és a Kiskun Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán, majd a Moholy- Nagy László Művészeti Egyetem médiapedagógia szakirányán végezte. Középiskolás kora óta foglalkozik grafikával, festészettel, rendszeresen állít ki csoportos és egyéni kiállításokon. Tevékenysége során több általa illusztrált könyv is megjelent.

Tagja a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Körnek és a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Közhasznú Egyesületének. 2006-ban Kiskunfélegyháza Város Művészeti Tevékenységéért tüntették ki, 2009- ben pedig Holló László díjjal méltatták.
 

A kiállítás megtekinthető 2016. január 16-ig a könyvtár nyitva tartási idejében:

Nyitva tartás:

hétfő: zárva

kedd, péntek: 9-17 óráig

szerda-csütörtök: 12-17 óráig

szombat: 8-12 óráig

Telefon: (76) 461-429, (70) 338-7317

Honlap: www.psvk.hu

E-mail: [email protected]

 



V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!