Helyi hírek 2015. november 15. 15:30 Forrás: Petőfi Népe

Kutyabarát óvoda a lakótelepen

Kutyabarát óvoda a lakótelepen
Holnap is jöttök? Nagyon jó játék volt. Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal búcsúztak az óvodások Wyett-től, a golden retriver kutyától és gazdájától Farkas Mártától, akik terápiás foglalkozást tartottak Kiskunfélegyháza első kutyabarát óvodájában.

Az egyórás foglalkozás pillanatok alatt eltelt. A kezdetben bátortalan gyerekek a terápia végén félelem nélkül ölelgették a kutyát. Wyett pedig okosan és türelmesen állta a gyerekek szorongatását és sikongatását. Öröm volt nézni, ahogy élvezték egymás társaságát.

– Márta és Wyett az Állatok Világnapján vendégeskedett először a Darvas téri Százszorszép Óvodában. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy a nagy sikerű foglalkozást folytatni kell. Elsősorban az állatokkal való kapcsolatban rejlő örömöt szeretnénk bemutatni a gyerekeknek. Már csak azért is, mert a hozzánk járó óvodások többsége lakótelepen él, ezért ritkán találkoznak kutyákkal, háziállatokkal. Ugyanakkor intézményünkben elég sok a sajátos nevelési igényű gyermek, számukra nagyon sokat segíthet ez a terápia – nyilatkozta Fricska Gyöngyi óvodavezető. Elmondta, a kezdeményezést a szülők is támogatták, így a jövőben hetente egyszer vendégeskedik náluk Márta és Wyett.

Farkas Márta, Gátéron élő tanárnő tizenöt éve foglalkozik kutyatenyésztéssel és kutyakiképzéssel. A Tikotta kenel már számos vizsgázott terápiás kutyával büszkélkedhet. Az óvodában a Csiga Biga Alapítvány képviseletében tartottak foglalkozást.

– Félegyházán egyre népszerűbbek a kutyaterápiás foglalkozások, több intézmény is nyitott erre. Rendszeresen járunk például a Göllesz Viktor Speciális Általános Iskola autista csoportjába, ahol élményterápiával egészítjük ki pedagógusok munkáját – tudtuk meg Farkas Mártától. Hangsúlyozta: a kutyás terápia nem egyszerű állatsimogatás. Olyan módszer, melynek során játékos formában, észrevétlenül fejlesztik az ép és sérült gyermekeket egyaránt. A kutyával fejleszthető a gyerekek mozgása, egyensúlyérzéke, finom motorikája, beszédkészsége és szókincse. De sikeresen alkalmazható a szabálytartás, a koncentráció, illetve a probléma megoldó képesség fejlesztésére is – ecsetelte a tanárnő.

Hozzátette, a kutya mint motivációs eszköz, sokkal izgalmasabb a gyerekek számára, mint egy babzsák, dobókocka, vagy plüss maci. A kutyával való interakción keresztül a gyerek motiválva van. Egy-egy sikeres feladat után a kutya vezetése, simogatása, etetése a jutalom.
 

Önbizalmat növel a kutya

Farkas Márta szerint, csak a pedagógus kreativitásától függ a terápia sikeressége. Ugyanakkor tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a kutya pozitívan befolyásolja a gyerekek vérnyomását, csökkenti a stresszt. A kutya társaságában nyugodtabban hajtanak végre egy-egy feladatot. A kutya jelenlétében kisebb a szociális nyomás, ezért megfeledkeznek a szorongásról, így sikeresen oldják meg a nehezebb feladatokat is, ezáltal pedig nagyobb lesz az önbizalmuk – fűzte hozzá a szakember.


Fotó: Vajda Piroska



 

Kövessen minket a Facebookon is!