• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Szakértőnktől - Fizetési meghagyás: avagy hogyan hajtsuk be követeléseinket gyorsan és olcsón?
Helyi hírek 2015. november 16. 07:30

Szakértőnktől - Fizetési meghagyás: avagy hogyan hajtsuk be követeléseinket gyorsan és olcsón?

Szakértőnktől - Fizetési meghagyás: avagy hogyan hajtsuk be követeléseinket gyorsan és olcsón?
Számos ügyféllel találkozom nap, mint nap, akik régóta lejárt követeléseiket szeretnék behajtani, de nem kívánnak hosszadalmas pereskedésbe bonyolódni. Érdemes tudni, hogy 2010 óta az egymillió forint alatti pénzköveteléseket már kizárólag, az efölötti pénzköveteléseket pedig 400 millió Ft ügyértékig a közjegyző nemperes eljárásában kibocsátott, fizetési meghagyás útján lehet érvényesíteni.

Ezen eljárásban egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével, vagy elektronikus úton lehet kezdeményezni, hogy a közjegyző kötelezze az ellenérdekű felet a fizetési meghagyásban meghatározott összeg kifizetésére. A közjegyző a kérelem beérkezésétől számított legfeljebb 15 napon belül bocsátja ki a fizetési meghagyást, ha a jogosult azt papíralapon nyújtotta be, ha viszont az elektronikus utat választja, sokkal jobban jár: ilyenkor a határidő mindössze 3 munkanap.

A közjegyzőnek az eljárásban nem feladata, hogy vizsgálja, jogos-e a követelés, ha formailag és tartalmilag is megfelelő a kérelem, akkor a közjegyző kibocsátja és kézbesítteti a fizetési meghagyást az adós címére. Ehhez azonban fontos tudni a kötelezett belföldi lakcímét, elérhetőségét: enélkül nem indulhat meg az eljárás. Amennyiben a kötelezett nem mond ellent a fizetési meghagyásban foglaltaknak, akkor az jogerőssé válik és megindulhat ellene a végrehajtás.

Elmondható, hogy ma már az ügyek 95 százaléka a közjegyző előtt jogerősen befejeződik, csak a maradék 5 százaléka kerül bíróság elé. A magyar közjegyzőség évente kb. 550 ezer fizetési meghagyást bocsát ki és ezzel jelentős ügytehertől szabadítja meg a bíróságokat. A felek számára az ügyintézés a korábbi akár 1-2 évről néhány hétre rövidült, emellett az ilyen ügyek költségvonzata is eltörpül a perhez képest: utóbbi a pertárgy értékének 20-30 százaléka is lehet, míg a fizetési meghagyás költsége mindössze 3 százalék.

Dr. Csonka Péter
közjegyzőhelyettes




 

Kövessen minket a Facebookon is!