Program 2015. december 28. 17:30

Rákász Gergely koncertezik Kiskunfélegyházán

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2015-ig több mint 1000 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. A művész a Bach 4 X-Mas koncertjével december 29-én, kedden 17 órakor lép fel Kiskunfélegyházán, a művelődési központ színháztermében.

Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, amelyben a képzőművészet, a tánc és a színészi játék segítségével tízezrekhez hozza közelebb a műfajt és a hangszert.„Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. Hangversenyein nem csak varázslatos játékával, de a zenetörténet izgalmas és színes meséivel is rabul ejti közönségét. Hét szólóalbuma jelent meg, a legújabb 2015 őszén, Bach születésének 330 évfordulójára készült el, tisztelegve a barokk zeneszerző előtt. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

330 éve született a zeneirodalom vitathatatlanul egyik legnagyobb géniusza, a barokk zeneszerző és orgonista Johann Sebastian Bach. Jó ok ez az ünneplésre, az emlékezésre, pláne a tematikus koncertekre. Forrest Gump azt mondaná erről, hogy Bach és az orgona úgy illenek össze, mint borsó és a héja. De a karácsony és az orgona is pontosan ugyanígy tartozik össze, hiszen ki ne emlékezne szívesen egy-egy családi körben eltöltött, orgonaszóval kísért bensőséges ünnepi eseményre? A Templomos Lovag úgy mesél a klasszikusokról, hogy a hallgatóság úgy érzi zenei időutazáson vesz részt.

Rákász Gergely keze alatt a hangszer nagyzenekarrá változik. Bach művei olyan részlet gazdagon szólalnak meg, amire a barokk mester (levelezése alapján) technikai okokból csak vágyakozott. Ráadásul a darabok között elhangzó – a művész védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így nem csak a muzsikát élvezhetjük, de a 17. századból, Bach életéből is pillanatképet kapunk.

Advent havában a Bach 4X-Mas ideális kulturális csemege mindazoknak, akik szeretik minden nap valami újdonsággal bővíteni ismereteiket, akik az este lelki élményeivel töltekezve minden bizonnyal napokig kiegyensúlyozottan mosolyogni fognak.





 

Kövessen minket a Facebookon is!