Kultúra 2015. november 19. 07:30

Gasztrokaland a könyvtárban

Képgaléria
Gasztrokaland a könyvtárban
Egészséges táplálkozással kapcsolatos előadásra került sor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A rendezvényen megtekinthették, hogyan kell egészségesen elkészíteni egyes ételeket. Bemutatták a pástétomok, szendvicskémek készítésének a fortélyait, méghozzá úgy, hogy azok elkészítésével minél több ásványi anyaghoz és vitaminhoz juttassuk szervezetünket. Az előadó Gyugel Róbert volt, aki az Oltalom alapítvány munkatársaként sok érdekes információt osztott meg az érdeklődőkkel.

Elmondta: a bemutatandó ételek teljes egészében növényi alapúak: hüvelyesek, zöldségfélék, és ezek is nagyon sok tápanyagot nyújtanak számunkra. Szerinte 10 évvel ezelőtt ő sem tudta mit jelent egészségesen étkezni, de a magas vérnyomás problémája - az akkori sportoktatót - sarokba szorította. Miután egészségesen kezdett táplálkozni, elhagyott néhány gyógyszert, és azt mondja, jól érzi magát a bőrében.

A Bibliai korokban nagyon egyszerűen, mégis vitamindúsan táplálkoztak az emberek – mondta Gyugel Róbert, majd hozzátette, hogy a Jó Isten minden lehetőséget megad arra, hogy ne csak szellemileg, te testileg is egészségesek legyünk. Azt is részletezte, hogy nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mennyit, hogyan és mikor táplálkozunk.

A rendezvény résztvevői betekintést nyertek a zöldségből készült pástétomok sokszínűségébe és az egyszerű elkészítés fortélyaiba. Családias hangulatban zajló beszélgetések, tapasztalatok cseréje közben az elkészült, vitaminokban gazdag ételek kóstolására is sor került.
 

Kedvcsinálóként íme egy egészséges, vitaminokban gazdag és egyszerű pástétom receptje és jellemzői: Sütőtökös csicseripástétom

Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó 1 csészényi megpárolt sütőtök 1 csésze víz ½ citrom leve 3-4 evőkanál szárított lestyán ½ evőkanál jódozott tengerisó

Elkészítés: Áztassuk egy éjszakára meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel. A második főzőlébe tegyünk sót, 1-2 levél babérlevelet. 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó. A sütőtököt hámozás után kockázzuk fel, és párolószűrőben fedő alatt pároljuk puhára. A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében adagolva turmixszoljuk krémesre. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet.

A csicseriborsó a Közel-Kelet, Elő- és Közép-Ázsia kedvelt, egyben egyik legfontosabb élelmiszere. Aminosav-összetétele rendkívül kedvező, 100 g csicseriborsó ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g bárány- borjú- vagy kacsahús, ám szénhidrát tartalma ezek 160-szorosa, így lényegesen több energiát adhat a szervezetnek.

A sütőtök igen gazdag az új sejtek képzésénél nélkülözhetetlen béta karotinban, ezáltal védelmet nyújt a rák, a szív- és a légzőszervi betegségekkel szemben is. A receptben használt fűszert, a lestyánt, már az ókorban is ismerték, levesek, saláták és főzelékek ízesítéséhez használták. Később gyógynövénynek minősítették, itták főzetét gyomorerősítőként, emésztés-serkentőként és vizelethajtóként is. Fontos alkotóeleme a vese- és epekőteának, valamint jól alkalmazható nikotin- és alkoholmérgezésnél is.

A recept az Oltalom alapítvány „Legyen néktek eledelül II.” kiadványából származik.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!