Helyi hírek 2015. november 18. 15:30

STAT-WARS II – Közgések a bevásárlóközpontban

STAT-WARS II – Közgések a bevásárlóközpontban
7. helyezést értek el a KÖZGÉ diákjai a szegedi Árkádban megrendezett, takarékossági világnaphoz kapcsolódó országos Stat Wars II. vetélkedőn. A Közgé Vállalkozás és Bérügyintéző szakon tanuló 4 fős csapat Magony Kitti, Petróczi Dalma, Horváth Dominika, Szarvák Laura Kiskunfélegyházát képviselte ezen a versenyen. Felkészítőjük Rácz Istvánné volt, aki egyben az osztályfőnökük is.

Az ország számos pontjáról – Budapestről, Debrecenből, Egerből, Győrből, Hatvanból, Zalaegerszegről – érkező 16 csapat november 4-én szállt versenybe a szegedi bevásárló központban. A sikeres rendezvény a KSH Szegedi főosztály, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az SZTE Gazdaságtudományi Kar, az Árkád Szeged Bevásárlóközpont és az Erste Bank közös szervezésének köszönhetően jött létre.

A lányok szerint a versenyző csapatok statisztikai, pénzügyi, logikai és ügyességi feladatokon keresztül ismerkedtek a takarékosság kérdéskörével, illetve a gazdasági világválságok társadalmi és gazdasági hátterével. Elmondásuk szerint, már az első forduló is érdekes volt, elgondolkodtató, érdekes kérdésekre kellett válaszolniuk. Emellett egy 2 perces kisfilmet is be kellet küldeniük, amelyet barátjuk, Szűcs Levente segített elkészíteni. Ebben a filmben bemutatták a Móra teret, magukat, és az iskolát. Azt mondják, büszkék iskolájukra, ezért szívesen képviselték az intézményt és a várost is a második fordulóban.

A bevásárlóközpontban a fiatalok állomásról állomásra siettek. A 8 állomás feladatai között az tetszett nekik a legjobban, amikor egy másik bevásárlóközpontban fel kellett mérniük és kiválasztaniuk 10 olyan terméket, amelyet általában a nyugdíjasok vásárolnak. Eközben kamerával követték őket mindenhová. Ezen kívül társasjátékokat is játszottak, amelyekben gazdálkodniuk kellett a képzeletbeli vagyonukkal.

A másik kedvelt feladat a nyaralástervezés volt – mesélik a lányok. Egy család nyári kirándulását terveztük meg adott mennyiségű pénzből. A pénznem euró volt, ezt a végén forintra kellett váltanunk – fejtették ki a a versenyen résztvevő fiatalok. A legnehezebb számukra egy statisztikai diagram kreatív ábrázolása volt, de ezt is ügyesen oldották meg. Városnézésen is részt vettek, ahol egy idegenvezető mutatta be a város nevezetességeit és kulturális értékeit. Ezt követően a bevásárlóközpontba visszatérve egy feladatlapot kaptak, ahol a várossal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

A lányok elmondták, hogy számukra ez a verseny nagy élmény volt, kedvet kaptak több ilyen versenyen való részvételre. Szeretnék máskor is méltón képviselni iskolájukat, és vinni a Közgé jó hírét országszerte.




 

Kövessen minket a Facebookon is!