Helyi hírek 2015. november 18. 13:30

Ősszel és télen is tragédia nélkül

Ősszel és télen is tragédia nélkül
Nemsokára itt a december, Advent első vasárnapja és mindenki izgatott készülődéssel várja a Mikulást és a Karácsonyt. Sajnos azonban a tűzesetek miatt sokaknak rémületté válik az ünnep. Nem is gondolnánk, hogy a tűzön felejtett étel, elavult vezeték és a dohányzás hány tűzesetet okoz! Most, az ünnepek közeledtével fokozott figyelmet kell fordítanunk a karácsonyi izzókra, gyertyákra. Tűz esetén általánosságban elmondható, hogy első reakció a pánik. Hogyan tudnánk ezt megelőzni, illetve kiküszöbölni. Erre próbálok meg választ adni jelen cikkemben.

Minden nagy tűz kis tűzzel kezdődik. Annak érdekében, hogy még esélyt se adjunk a lángoknak, érdemes odafigyelni pár apróságra, melyek megemlítése magától értetődőnek tűnik, azonban figyelmen kívül hagyásuk nem egy esetben okozott tragédiát. Az ésszerű viselkedés, bizonyos biztonsági rendszabályok kialakítása, illetve tűzoltásra használható eszközök beszerzése olyan biztonságérzetet ad, mellyel felvértezve, egy az otthonunkban keletkező tűz ellen sikeresen vehetjük fel a harcot.

Nem a meglepetés erejével ér bennünket a vész: tudjuk, mit tegyünk, hová nyúljunk, hogyan használjuk. Egy átlag háztartásban a lakásban található tárgyak elég nagy tűzterhelést jelentenek. Ez azt jelenti, hogy a tűz kialakulásától egy szoba lángba borulásáig kb. 8 perc elegendő. Ezért nagyon fontos, hogy időben észleljük a tüzet, de még fontosabb, hogy lehetőség szerint előzzük meg azt. Nemes-Nagy András kiskunfélegyházi nyugállományú tűzoltó alezredest kérdeztem arról, hogy melyek a leggyakoribb tüzet kiváltó okok.

Az alezredes elmondta, hogy az évek során tapasztalatai alapján a leggyakrabban a konyhai tüzek jelentik a nagy veszélyt, amikor ott felejtjük a lábost a tűzhelyen. Sok baj származhat az elektromos készülékek, illetve a gyertyák nem megfelelő és hanyag használatából. Alapvetően elmondható, hogy nyílt láng használatakor mindig legyünk nagyon körültekintők!

De mi a teendő, ha mégis megtörténik a baj?

A legfontosabb, hogy nem szabad kockáztatni saját testi épségünket! A realitás és ésszerűség határain belül azonban cselekednünk kell. Ha időben észrevesszük a tüzet, megpróbálkozhatunk annak oltásával, de csak és kizárólag kis terjedelmű tűznél, ahol még testi épségünk nincs veszélyben! Nagyon fontos, hogy elektromos berendezést és a forró olajat tilos vízzel oltani!

Amennyiben a tüzet nem sikerül megfékeznünk, ne kísérletezzünk tovább, hanem azonnal hagyjuk el a lakást és hívjuk a tűzoltókat. A tűzoltóság hívószáma 105, amely bármely telefonról ingyenesen hívható, valamint a 112-es egységes segélyhívószámot is tárcsázhatjuk, ahol mindenképpen meg kell adnunk telefonszámunkat, a címet ahol keletkezett a tűz, és azt, hogy emberélet van-e veszélyben. Társasházban értesítsük a szomszédokat is, az ő menekülésüket is elősegítve ezzel. A megelőzésre kell nagy gondot fordítani, mert sok esetben egy élet munkája is tönkremehet – hangsúlyozta Nemes-Nagy András nyugállományú tűzoltó alezredes, majd hozzátette, hogy egyes esetekben a tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi bírságot is kiszabhat.

Ezért gondoljuk át a fentebb leírtakat, s ezek tükrében tegyük meg a szükséges lépéseket családunk biztonsága érdekében! Soha ne felejtsük gondatlanul az ételt a tűzhelyen, a vasalót a vasalódeszkán és a gyertyákat, elektromos készülékeket se hagyjuk felügyelet nélkül. Előzzük meg a tragédiát!

V.K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!