Helyi hírek 2015. november 18. 14:40

Az aktív fizikai és szellemi munka a hosszú élet titka

Képgaléria
Az aktív fizikai és szellemi munka a hosszú élet titka
A Vajdaságban élő családtagok is hazajöttek, hogy a várossal közösen köszöntsék Aranka nénit 90. születésnapján. Antal Istvánné frissen, jó egészségben fogadta Balla László alpolgármester, és Gyenes Attila önkormányzati képviselőtől a jókívánságot, az oklevelet és a virágcsokrot. Szívesen mesélt életútjáról, mindennapjairól. Arról is beszámolt, hogy jó viszonyt ápol szomszédjaival, barátnője is van a lépcsőházban, akivel naponta találkoznak és végigbeszélik ügyes-bajos dolgaikat.

Antal Istvánné, leánykori nevén Búz Aranka Bugacon született 1925. november 13-án. Édesapja kovácsmester, édesanyja háztartásbeli volt. Egykeként nevelkedett, szegényes környezetben, a Csólyosi út 10. dűlőjében egy tanyán, ahová még kisgyermekkorában költöztek át Bugacról. Gyermekkoráról szép emlékei vannak. Elemi iskolaéveit egy közeli, tanyasi iskolában végezte el. Ezután munkába állt.

Dolgozott a Kórházban, a Műanyaggyárban, a Háziipari szövetkezetben, és végül a Petőfi Nyomdában. Mindeközben 1948-ban férjhez ment és életet adott két gyermeknek, egy lánynak és egy fiúnak. Félegyházára 1952-ben költöztek. Férje a Vasgyárban dolgozott segédmunkásként egészen 1970-ig, amikor is egy szerencsétlen munkabaleset miatt rokkant lett.

Aranka néni 1980-ban ment nyugdíjba a Petőfi Nyomdából. Szabadidejében szívesen kézimunkázott: hímzett, kötött, horgolt, és a férje 1991-ben bekövetkezett halála után, még 20 évet dolgozott fóliában. Elmondása szerint nagyon szereti a munkát, sokat olvas és tévézik.

Szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen hosszú időt élt meg! Hálás azért, hogy az élet megajándékozta 2 gyermekkel, 4 unokával és 5 dédunokával.

Bár még otthonában el tudja látni magát és a sarki boltba is elmegy időnként, a lábai nagyon fájnak, így hosszabb útra már nem tud elindulni egymaga.

Véleménye szerint az aktív fizikai és szellemi élet mindenképpen elősegíti, hogy az időskori nehézségek minél később kezdjék el megkeseríteni az életünket.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!