Kultúra 2015. november 21. 13:30

„Az anyanyelven szólalhat meg a lélek”

Képgaléria
„Az anyanyelven szólalhat meg a lélek”
130 éve született Kosztolányi Dezső, akinek írásai lélekből szólnak a mi lelkünkhöz. Ebből az alkalomból tartott előadást Juhász István a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A magyar nyelv mestere volt és a banalitást is értékessé tette fogalmazásmódjával. Nagyon szerette anyanyelvét a magyar nyelvet – mondta Juhász István, majd hozzátette, hogy Kosztolányi annyira szerette saját anyanyelvét, hogy még egy nyílt levelet is írt a magyar nyelv védelmében. Kosztolányi hat nyelven beszélt, de mégis magyarul tudta kifejezni érzéseit, tapasztalatait a legszebben műveiben, a humor valamennyi húrján bemutatta.

Barátjának, Illyés Gyulának is viccesen mondta el véleményét a színvonalas írás és a rímek fontosságáról. A legenda szerint azt mondta neki, hogy el tudja fogadni azt, ha valaki nem köt nyakkendőt, és csak kihajtja a gallérját, de azt már nem tudná elviselni, hogy valaki mosogatórongyot kössön a nyakába. Ehhez hasonlította a rossz és a jó rímeket, szavakat Kosztolányi – hangzott el az előadáson. A jelenlévők sok érdekes részletet tudhattak meg az író életéről és munkásságáról.

Juhász István tanár úr személyes élményeként megosztotta hallgatóságával azt is, hogy Kosztolányi egyik jó szokását követve, nem telik el úgy egy napja sem, hogy alvás előtt ne olvasna kedvenc könyvéből. Szerinte ez nagyon fontos. Olvassunk anyanyelven, mert csak így szólal meg igazán a lelkünk!

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!