Program 2015. november 22. 13:20 Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum

Tiszakécske - "A „Boldog falu” 1945-ben?

Tiszakécske - "A „Boldog falu” 1945-ben?
A Kecskeméti Katona József Múzeum (KKJM) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) együttműködésében nemrég indult projektek közül kiemelendő a sorsfordító 1945-ös esztendő megyei eseményeinek, a szovjet megszállás tapasztalatának, majd a kommunista diktatúra vidéki működésének teljes értékű feltárására irányuló munka. A Duna-Tisza közi muzeális közgyűjtemény részéről ezt Hajagos Csaba történész-muzeológus vezeti és koordinálja, aki egyúttal az MTA BTK NEB közös Vidéktörténeti kutatócsoportjának kutatója is.

November 23-án, hétfőn délelőtt 11 órakor, az Arany János Művelődési Központ Színháztermében tart előadást a tiszakécskei középiskolák diákjai számára. 17 órakor az érdeklődő nagyközönséget várják az Ókécskei Közösségi Házba. Tóth János polgármester köszöntője után Bank Barbara (NEB) ismerteti "A magyar vármegyék 1945-ben" kutatócsoport munkáját.

Ezt követően Hajagos Csaba eddigi kutatásainak eredményeiről számol be. Ennek keretében beszél Tiszakécske történetéről a kommunista diktatúra első szakaszában. Szó lesz a szovjet megszállás körülményeiről, közellátási zavarokról, a Vörös Hadsereg rekvirálásairól, de központi témaként jelenik meg a földosztás, illetve azt követő "pártállami igazságszolgáltatás", a közellátási bűncselekmények vádjával megbélyegzett kécskei emberek ügyei a Nagykőrösi Járásbíróság előtt.





 

Kövessen minket a Facebookon is!