Helyi hírek 2015. november 23. 07:30

Aki vért ad, három életet ment meg

Képgaléria
Aki vért ad, három életet ment meg
„Aki vért ad, életet ad”. Ezzel a címmel rendezett tájékoztató előadást a helyi Vöröskereszt a városi könyvtárban november 20-án. Az összejövetel célja az volt, hogy tájékoztassák a fiatalokat és időseket a véradás fontosságáról, lehetőségéről.

A vér szimbolikus dolog az életünkben. Jelképezi az összetartozást, a hősiességet és a bátorságot. Ezért sok misztérium veszi körül. Mi ezért szeretnénk erről objektív tájékoztatást adni. Nem titkolt célunk az sem, hogy növeljük a véradás népszerűségét.

Fontosnak tartjuk ezt akkor is, ha az elmúlt időszakban gyakrabban megrendezett véradó akcióinkon egyre több segítő szándékú ember jelentkezett, törekvéseinket pedig a városi intézmények és nagyobb vállalatok is támogatják – mondta el dr. Sinkó Melinda a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője.

A megjelenteket Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte, aki szólt arról is, hogy a városban tapasztalható tendencia azért is figyelemre méltó, mert országos szinten a véradók száma jelentősen csökken. Hogy ez mekkora probléma, az csak akkor derül ki igazán, ha történik egy tragédia, egy baleset, ahol nagyon sokan sérülnek meg. Ezért fontos, hogy a mostanihoz hasonló előadások segítsenek mindenkinek a véradást övező tévhitek eloszlatásában.

Aki vért ad, három életet ment meg kezdte mondandóját dr. Horvát László. A Vöröskereszt megyei vezetője köszönetét és elismerését fejezte ki azért, hogy dr. Sinkó Melinda vezetése óta Félegyházán sokkal jobban, szervezettebben és eredményesebben megy a véradás, mint előtte. A jó szervezés, odafigyelés a véradók számának azonnali növekedését mutatja.

A megyei vezető azt is kifejtette, hogy nagyon fontos a fiatalok felvilágosítása, tájékoztatása. Azért is, mert a tapasztalatok szerint, aki röviddel a 18. évének betöltése után egyszer vért ad, az többször is jelentkezik véradásra.

Sajnos az egészségi okok (főleg az 50 év felettiek körében) sokakat kiszűrnek a  lehetőségből. A fiataloknál nem az egészségi állapot jelentkezik kizáró okként, hanem (egy év távlatában) a piercing és a tetoválás. A testsúly szintén kritikus tényezőként van jelen a mai fiatal véradók körében. 50 kg alatt ugyanis nem adhat vért senki, ezért a főiskolai tapasztalatok alapján nagyon sokan elesnek a véradás lehetőségétől - tette hozzá.

Dr. Horváth László bevezetőjét követően jeles szakemberek tartottak előadást arról, amit a véradásról tudni kell, és a vérkészítmények felhasználásáról a gyógyászatban. Az összejövetel az előadást követően kötetlen párbeszéddel folytatódott.

s. r.   




 

Kövessen minket a Facebookon is!