Helyi hírek 2015. november 27. 17:30

A fizetésemelésért indít aláírásgyűjtést az MSZP

A fizetésemelésért indít aláírásgyűjtést az MSZP
Az MSZP olyan kérdésben indított aláírásgyűjtést, ami a magyar társadalom döntő többségét érinti. Ez konkrétan a párt „Fizetésemelés 2015” programja. Az aláírásgyűjtést Kiskunfélegyházán is megkezdik – mondta el Horváth Tamás a helyi szervezet elnöke a november 25-én megtartott sajtótájékoztatón.

Évről-évre kimutatják, hogy a magyar emberek dolgoznak a legtöbbet munkaórában és intenzitásban is Magyarországon ugyanúgy, mint az Európai Unión belül. Ugyanakkor a viszonylag hosszú munkaidővel és a munka intenzitásával nem egyenes arányban nőnek a bérek és fizetések. A Magyar Szocialista Párt szerint ez több szempontból is elfogadhatatlan.

Bács-Kiskun megyében az országos átlagnál is rosszabb a helyzet. Szűkebb hazánkban ugyanis 18%-kal alacsonyabbak a bérek, mint más megyékben. A Bács-Kiskun megyei átlagfizetés nettó 131.000 forint (ebben benne vannak a versenyszférától kezdve a közalkalmazottakon át a minimálbérért foglalkoztatottak is). Ezzel szemben Budapest már jóval több, 200.000 forintos átlag nettó fizetést tud felmutatni.

El kell indulni tehát egy bizonyos program szerint és meg kell határozni egy célt, ami alapján az uniós átlagfizetéseket meg tudjuk közelíteni, még ha el nem is tudjuk érni a közeljövőben. Erre konkrét elképzelései vannak a Magyar Szocialista Pártnak.

Az egyik alappillére ennek a programnak, ill. a „Fizetésemelés 2015.” aláírási akciónak, hogy a minimálbért nettó 100.000 forintos összegben szeretnék meghatározni. Pillanatnyilag két minimálbért különböztet meg a magyar szabályozás: minimálbér és garantált bérminimum, ami bruttó 108.000, illetve 122.000 forint. Mindez az adózás után hetvenegynéhány ezer forintot jelent a munkavállalónak az utóbbi összeget alapul véve. Aki erre azt mondja, hogy ebből meg lehet élni, az viccnek szánja vagy hazudik. Ez az állapot nem tartható fenn a továbbiakban. A Magyar Szocialista Párt a minimum fizetéseket a normál minimálbér esetében nettó 100.000 forintra, a garantált bérminimumot nettó 125.000 forintra szeretné emelni.

A köztisztviselők szempontjából elmondható, hogy 7 éve nem emelkedett a béralap. Kiegészítő jellegű támogatások, juttatások ugyan vannak, de ez hosszú távon nem megoldás, és nyilvánvalóan nem tudnak ezzel az összeggel tervezni a munkavállalók.

Az MSZP törvényjavaslatot fog benyújtani a közalkalmazottak fizetésére vonatkozóan is, amiben nettó 150.000 forint fizetésre kívánja emelni a közszférában dolgozók minimálbérét. Ez a javaslat azokra vonatkozik, akik minimum 3 éve dolgoznak közalkalmazottként. A felsőfokú végzettségűek részére nettó 175.000, az egyetemi végzettségűek részére nettó 200.000 forintos minimálbért szeretnének elérni.

A minimálbérek emelése azonban magával hozza a versenyszférában dolgozók költségeinek emelkedését. Köztudott, hogy a vállalkozók anyagi kiadásait tekintve a legnagyobb tételt az alkalmazottak után fizetett járulékok és bérek jelentik. A megemelkedett minimálbérek után még több járulékot kellene befizetni a vállalkozónak. Épp ezért a Magyar Szocialista Párt javasolni fogja azt is, hogy a minimálbér ne legyen adóköteles.

A fenti törvénymódosításokkal megszűnhet a munkavállalók országból való kiáramlása, mert a mindennapi élethez megfelelő pénzösszeg biztosított lesz mindenkinek – fejtette ki Horváth Tamás.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!