Kultúra 2015. november 29. 15:30

Jubileumi kiállítás nyílt a szakmaköziben

Képgaléria
Jubileumi kiállítás nyílt a szakmaköziben
Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete november 27-én a szakmaköziben. Az intézmény jubileumi rendezvényén Rókus Tibor intézményvezető köszöntötte a megjelenteket. Kertész Jánosné Rozika, aki mintegy 30 évig volt az intézmény vezetője, a Szakmaközi Művelődési Ház eddigi történetét ismertette részletesen, majd Rosta Ferenc alpolgármester nyitotta meg a Holló László Képzőművész Kör és a Móra Ferenc Gimnázium rajz szakkörének ünnepi kiállítását.

Egy ilyen évforduló alkalmából elsősorban emlékezünk. A megtett útra, az elmúlt évek sikereire, a kedves arcokra, akikkel együtt küzdöttünk, hogy áttörjük a közöny, vagy a butaság egyáltalán nem vékony falát. A Szakmaközi Művelődési Ház évtizedeken át - az utóbbi 25 esztendőben más fenntartóval - töretlenül folytatta azon kulturális küldetését, amellyel létrehozásakor elindult. Ezzel a gondolattal nyitotta meg november 27-én Rosta Ferenc a Holló László Képzőművész Kör jubileumi kiállítását a szakmaköziben.

A szakmaközi létének hosszú ideje alatt rengeteg klub, közösség, egyesület vert tanyát falai között, s érezték otthonuknak e házat. Nagyon sokféle rendezvényt, összejövetelt tartottak itt, de két közösség mindvégig meghatározó szerepet töltött be a művelődési ház történetében.

Az egyik a Holló László Képzőművész Kör, mely lényegében több mint fél évszázada itt született és vált igazi közösséggé, a másik a Móra Ferenc Gimnázium képzőművész körének két évenkénti rendezvénye, a Biennálé.

Ezért is gondoltuk úgy, hogy a jeles alkalomból e tárlattal rájuk emlékezünk, illetve azon képzőművészekre, akik különleges élményt nyújtottak az ide látogatóknak, s akiknek élete szorosan kapcsolódott a házhoz.

Sokan itt vannak, ők a hosszabb ideje fiatalok, de sajnos vannak hiányzók. Néhány mondattal hadd emlékezzek rájuk. Kezdjem Keserű Lászlóval, mindenki Lacikájával, akinek maga a kör volt az élete, s akinek e ház szinte a második otthona lett. Azután ott volt a kör legnagyobb hatású vezetője, Terescsényi Endre, Bandi bácsi. Itt vívta napi harcát Kertészné Rozikával, aki kedvességével, szelídségével mindig le tudta csendesíteni. De elment a nagy patrónus is, Dulity Tibor, aki nagyon szeretett ide járni, bátorítani a szakköri tagokat, s akinek kiállítás megnyitói élmény számba mentek. És fiatalon hagyott itt bennünket az elmúlt évtizedek művészi fenegyereke is, az ízig-vérig félegyházi Kolozsvári Sándor – Koló -, ahogyan még máig is nevezik. Az ő kreativitása egyedülálló volt. Nemcsak a ház, de a város eddigi képzőművészetében is.

És zárom a sort Faragó Józsi bácsival, Félegyháza naiv fafaragójával, aki szinte nem is engedett máshol kiállítani, csak itt e falak között, mert csak e házban és Rozikában bízott - mondta megnyitójában Rosta Ferenc.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!