Helyi hírek 2015. november 29. 07:30

Titkok a levéltárból - 1945 december – orosz katonák a Constantinumban

Titkok a levéltárból - 1945 december – orosz katonák a Constantinumban
Nehéz időket élt át a város lakossága a második világháború idején, de a harcok lezárultával sem oldódott meg minden probléma. Különösen súlyos helyzettel kellett szembenézniük az iskolanővéreknek, akik a városban állomásozó orosz katonák miatt kiszorultak saját intézményükből, a Constantinumból.

Az 1940-es évek elején a Kalocsai Iskolanővérek Társulata kezelésében lévő Constantinumban, ebben a kb. 1000 tanulót és 300 bentlakó növendéket befogadó intézmény- komplexumban, több mint 60 nővér dolgozott. A virágzó iskolai életnek vége szakadt 1944 őszén, mikor a frontvonal elérte a várost. A Constantinumot katonai célokra foglalták le, a nővérek magánházaknál voltak kénytelenek meghúzódni.

Bár a tanítás megkezdődött 1945 januárjában, de mivel az iskolaépület még mindig az orosz katonák kezén volt, ezért kényszerűségből a helybeli iparos- és kereskedőtanonc iskolában és nagyobb magánházaknál folyt az oktatás. 1945 nyarán Fazekas Mária Blandina igazgatónő Budapesten egészen Vorosilov marsallig, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnökéig is elment, nála kérvényezte személyesen az iskolaépület visszaadását, hogy ott újra megkezdődhessen a tanítás. Ígéretet kapott, hogy rendezik a helyzetet, de fáradozása sajnos nem hozta meg a kívánt eredményt: a Constantinum épületét 1946 nyaráig orosz katonai célokra használták. A nővérek Kalocsára küldött leveleiből pontosan kirajzolódik az a sok probléma, nehéz körülmény, amelyek közepette is próbálták a nővérek a rájuk bízott fiatalok oktatását-nevelését végezni és a szerzetesi közösség életét továbbfolytatni.

A Constantinum rajztanára, Moullion Mária Antónia nővér kis rajzzal is illusztrálta beszámolóját, melyből kitűnik, hogy 1945 telén a kényszerűségből magánházaknál tanító nővérek az órák közti szünetben milyen sok orosz katonát láttak iskolaépületük környékén. A Constantinum 1946. július 4-én az oroszok által teljesen kifosztva került vissza a nővérek használatába. Az iskolakomplexum belső berendezése (iskolapadok, táblák, székek, fogasok, szekrények, zongora, harmónium stb.), az ebédlő, a tankonyha és az internátus összes felszerelése (ágyak, szekrények, stb.) megsemmisült, odalett a szertárak és könyvtárak csaknem egész állománya.

Súlyosan megrongálódott a tetőszerkezet, hiányoztak az ajtók, az ablakrámák és az ablaküvegek, a kilincsek, a zárak, a vízvezeték-szerelvények és villanyfelszerelések. Az iskolaépület takarítása 1946 nyarának végén kezdődhetett meg társadalmi munkában, a diákok és szüleik segítségével.


Ónodi Márta





 

Kövessen minket a Facebookon is!