Helyi hírek 2015. december 13. 09:30

Titkok a levéltárból – 75 évvel ezelőtt hármasikrek születtek Félegyházán

Titkok a levéltárból – 75 évvel ezelőtt hármasikrek születtek Félegyházán
Az ikrek születése mindig különlegességnek számít, fokozottan igaz ez az 1940-es évekre, amikor még csak természetes úton foganhattak meg a babák. Kiskunfélegyházán 1940-ben 1032 gyerek látta meg a napvilágot (551 fiú és 481 lány), ebből 10 esetben ikrek, egy esetben pedig hármasikrek jöttek világra. Városunkban a polgári anyakönyvezés 1895-ös bevezetése óta először 1940-ben születtek hármasikrek, ők a Dora-lányok.

A három kistestvér születéséről először a Kiskunfélegyházi Közlöny 1940. december 29-i számának anyakönyvi rovata adott hírt, ahol is a három kislány nevét vastagabb betűvel szedték, mint a többi újszülöttét.

Az 1940. december 23-án, Karácsony előtt született babák életében az első nyilvános szereplést a keresztelő jelentette, amelyre 1941. január 15-én a kiskunfélegyházi Szent István templomban került sor. Szinte adta magát az ötlet, hogy a nem mindennapi gyermekáldást nem mindennapi keresztszülőkkel kössék össze. Mivel az ikrek édesapja a MÁV kocsirendezőjeként dolgozott, kézenfekvőnek tűnt, hogy a MÁV elnökét, Horthy Istvánt, a kormányzó fiát kérjék fel erre a tisztségre.

Horthy István és felesége szívesen el is fogadták a megtiszteltetést, de személyesen nem lehettek jelen a ceremónián. Erre valószínűleg azért nem került sor, mert Horthy Istvánné két nappal a félegyházi keresztelői ünnepség után, 1941. január 17-én adott életet saját fiának, ifj. Horthy Istvánnak. A keresztszülőket Szilberky Béla igazgató-helyettes képviselte az egyházi szertartáson, ő adta át a Dora családnak Horthyék 100 pengős ajándékát is.

A babák szülei nagy családról gondoskodtak, hiszen az ikreken kívül még hét élő gyermekük volt. A Dora család több helyről is kapott támogatást, a legnagyobb segítséget azonban egy új ház felépítése jelentette, melynek költségeit részben a MÁV-dolgozók adták össze, részben a Családvédelmi Alapból a város fedezte. Az újonnan felépült ház átadására 1941 őszén került sor, az eseményen jelen volt Horthy István, aki egyúttal meglátogatta és apró figyelmességekkel meg is ajándékozta kis keresztlányait. A több illusztris vendéget felvonultató ünnepélyes házavatóról filmhíradó-felvétel is készült.

Ónodi Márta
                 

Kövessen minket a Facebookon is!