Kultúra 2015. december 2. 14:30

Az Adventi koszorú története

Az Adventi koszorú története
Kezdetét vette az Advent. Ilyenkor egyre többen készítenek adventi koszorút. A régmúltban a koszorú egy vallási jelkép volt, de ma már egy egyszerű karácsonyi kellékké, a szobák díszévé vált. Az Advent várakozást jelent, felkészülést a Karácsony ünnepére, Jézus születésének megünneplésére. Karácsonykor az emberek egymás felé fordulnak, megkülönböztetett figyelemmel bánnak családtagjaikkal, ismerőseikkel, és lelkiekben felkészülnek egy új év kezdetére is. Ilyenkor készítik el az adventi koszorúkat, amelyek hétről hétre emlékeztetnek mindenkit a közelgő ünnepre.

Az adventi koszorú hagyománya valószínűleg abból az ősi pogány hiedelemből származik, hogy a kör, úgymond varázskör megvéd a gonosztól. Ezért régen szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból fontak koszorúkat, mert azt gondolták, hogy az ilyen "szent" koszorúk minden gonosz szellemet elűznek.

Az ősi pogány elképzelés idővel feledésbe merült, csak 1838-ban újította fel egy keresztény férfi Johann Heinrich Wichern protestáns lelkész. Ő alapította az első gyermekotthont Hamburgban. A lelkész minden nap istentiszteletet tartott az ott élő kisgyermekeknek. A ház egyik termébe hatalmas csillárt készíttetett egy szekérkerékből, és minden istentisztelet alkalmával egy-egy gyertyát tűzött rá. A keréken 24 gyertya volt, ami a karácsony előtti napokat jelölte, kifejezve a Megváltó születésének évfordulójára való várakozást. 20 piros gyertya jutott a hétköznapokra, négy fehér gyertya a vasárnapokra.

1860-ban Berlin-Tegelben született meg a gondolat, hogy kisebb méretű, fonott fenyőkoszorúval helyettesítsék a hatalmas fakarikát, és a 24 gyertya helyett már csak négyet tettek rá, amelyek a négy adventi vasárnapot jelképezték. A hatalmas koszorú így kisebb lett, és alkalmas lett arra, hogy az egyszerű emberek lakásában is helyet kapjon és szebbé tegye az ünnepi várakozást.

Az első világháború után Németországban már minden családnál volt adventi koszorú, s szépen lassan a katolikus keresztényekhez is eljutott. Az 1950-es évektől már Európa szerte általánossá vált az adventi koszorúk készítése. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá a négy gyertyával ellátott adventi koszorú készítése.

Ma már mindenféle adventi koszorút készítenek. Van, aki fehér, arany vagy piros gyertyát tesz koszorújára. Fűszernövényekkel és gyümölcsökkel is szépítik díszeiket. Katolikus körökben pedig három lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek el a koszorún. A lila szín a bűnbánatot és a megtérést, a rózsaszín pedig a bűnbocsánatot és a közelgő ünnepet jelképezi. Az advent során ugyanis önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra.

Idén november 29-én gyújthattuk be adventi koszorúink első gyertyáit. A következő vasárnapon már két gyertya világíthat, majd három és végül négy gyertya lángja loboghat asztalunkon. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amely a várakozóknak Karácsony közeledtét jelzi.

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra ad alkalmat, hogy az ünnep csakugyan ünnep legyen és mindenki figyelemmel és szeretettel forduljon embertársához.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!