Helyi hírek 2015. december 8. 09:30

Az egykori országgyűlési képviselő, dr. Horváth Zoltán emléktábláját avatták fel

Képgaléria
Az egykori országgyűlési képviselő, dr. Horváth Zoltán emléktábláját avatták fel
Kiskunfélegyháza jeles közéleti személyiségének, dr. Horváth Zoltánnak emléktábláját avatták fel volt lakóházának helyén, a róla elnevezett utcában. A 135 éve született ügyvéd, újságíró és politikus emléktáblájának avatásán Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Horváth Tamás önkormányzati képviselő (MSZP) méltatta a város egykori országgyűlési képviselőjének munkásságát. Az emléktáblát Gyenes Attila, a körzet önkormányzati képviselője és Horváth Tamás adta át.

Egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, akinek személye már-már a feledés homályába veszett. Annak ellenére is, hogy a XX. századi magyar történelem legvészterhesebb időszakában olyan értékek mellett kardoskodott, melyek a jelen közéletében is aktuálisak, örök érvényűek. Kiskunfélegyháza történelmének egyik legkevésbé kutatott évtizedeinek, a 20-as 30-as éveknek volt dr. Horváth Zoltán kiemelkedő képességű politikusa, publicistája, aki több cikluson keresztül képviselte városunkat a törvényhozásban.

Börtönbe zárta őt képletesen és a való életben is az összes regnáló politikai ellenfele, kezdve a kommunistáktól, a Horthy-rendszer követőin át, a náci gyilkosokig. A szélsőséges politikai nézetekkel való szembenállása, progresszív gondolkodásra ösztönző cselekedetei, a polgári demokrácia iránti elkötelezettsége a két világháború közötti időszakban vesztésre voltak ítélve. De nem véglegesen. Olyan elvek ezek, melyeket a ma embere is alapértékeinek kell, hogy tekintsen, ezzel is adózva Horváth Zoltán emléke előtt – mondta avatóbeszédében Horváth Tamás.

A képviselő végezetül köszönetet mondott az emléktábla elhelyezésében nyújtott segítségükért a Móra Ferenc Közművelődési Egyesületnek, a Bozóky és Társa Kft-nek, Dósa Lászlónénak, a Dózsa György utcai társasház közös képviselőjének. Megköszönte munkáját Mayer Lászlónak és feleségének Marikának, akik gondolatébresztő kutatómunkát folytattak Horváth Zoltán örökségének felelevenítése érdekében.

s. r.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!