Kultúra 2015. december 4. 13:30

Hátizsákkal a Kárpátok gerincén

Képgaléria
Hátizsákkal a Kárpátok gerincén
December 3-án tartott előadást Veres Zsolt a Földrajzi Szabadegyetemi sorozat keretében Hátizsákkal a Kárpátok gerincén címmel. A Hattyúház megtelt érdeklődőkkel. Bense Zoltán hegymászó bevezetőjében bemutatta az előadót és elmondta, hogy Veres Zsolt a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium geológia/földrajz szaktanára, mindemellett pedig a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára.

Veres Zsolt egyik célja, hogy megismertesse az emberekkel a túrázást, annak örömeit, szépségeit és veszélyeit is. Épp ezért szervez és tart előadásokat, amelyek által bemutatja élményeit, amiket a túrák során tapasztalt.

Ezen az előadáson nem valamilyen egzotikus tájat szeretnék ismertetni – mondta Veres Zsolt, majd hozzátette, hogy hazánk tájait, a régi Magyaroroszág hegyeit mutatja be előadása során szép és hiteles fényképekkel illusztrálva. Ugyanis Veres Zsolt túrázásai közben gyönyörű fotókat készített, és ezt meg is osztotta a közönséggel. A hegyek, völgyek és körpanorámák látványa elvarázsolta a közönséget. Kalandozásaiból kiemelte Felvidéket, majd haladt tovább a Kárpátokban meglátogatott helyek történeteivel. Veres Zsolt és több külföldi kutató szerint a Kárpát-medence az egyik legszínesebb és legváltozatosabb vidék.

Az előadás során megtudhatták a jelenlévők azt is, hogy milyen kőzetek alkotják a Kárpátok hegyvonulatát, ezen kívül a sokszínű állatvilág és a természet kincseit is boncolgatták. Tanácsokat és javaslatokat is kaptak az esetlegesen Kárpátokba vágyó túrázók. Veres Zsolt szerint minden utat jól meg kell tervezni. Az utazást megelőzően tájékozódni kell, és megfelelő irodalmat kell olvasni. Ezen kívül fontos a megfelelő felszerelés, ami nagyban megkönnyítheti a kirándulást, így nem rémálommá, hanem világra szóló élménnyé válhat a túra.

Az előadás végén a geológus elmondta, hogy jó érzés volt számára Kiskunfélegyházán, szülővárosában mesélni el tapasztalatait, majd hozzátette, hogy úgy gondolja, elsőként kis hazánkat kell megismerni és csak ezután bővítse mindenki ismereteit más országok tájainak megismerésével.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!