Helyi hírek 2015. december 5. 09:30

Mikroglia, avagy„egy házsártos cseléd” az agyban

Képgaléria
Mikroglia, avagy„egy házsártos cseléd” az agyban
A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) nyílt napján vehetett részt november 24-én a Móra Ferenc Gimnázium tíz tanulója, Kocsis Géza biológia tanár vezetésével. A gimnázium már 15 éve kap meghívást a világviszonylatban elismert Agykutató Intézetbe, amelyet eredményei alapján az „Európai Unió Kiválósági Központjának”, „az agykéregkutatás Mekkájának ” neveznek.

Az országból 6 gimnázium kapott meghívást: Baár Madas Gimnázium Budapest, Piarista Gimnázium Budapest, Városmajori Gimnázium Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium Budapest, Lovassy László Gimnázium Veszprém, Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza. Az Intézet nagyon fontosnak tartja a fiatalokra irányuló fokozott figyelmet a velük való foglalkozást, hiszen az agykutatók is középiskolás éveikben köteleződnek el a tudomány iránt.

Az előadások után, néhány laboratóriumot látogathattak meg a nyílt napon résztvevők. Az elektronmikroszkópos laborban több tízezerszeres nagyításban láthatták a tanulók az idegsejt sejtalkotóit (sejtmag, sejtplazma, mitokondriumok, endo-plazmatikus membrán, Golgi készülék, szinapszisok), amelyeket eddig csak a tankönyvekben láthattak a diákok.

Az Agykutató Intézetben az idősebb, tapasztaltabb kutatók mellett nagyon sok fiatal kutató dolgozik, és több egyetemista írja itt a diplomamunkáját. A félegyházi gimnazistáknak bebizonyosodott ezen a napon, hogy tanulni érdemes, a kutatómunka elnyeri jutalmát.

„Minden bizonnyal a felfedezés öröme a legelevenebb öröm, amit az emberi elme valaha is átélt.” (Claude Bernard)
 

Kocsis Géza
biológia tanár, munkaközösség vezető




 

Kövessen minket a Facebookon is!