Kultúra 2015. december 6. 08:20 Forrás: Petőfi Népe

Már 140 értéket jegyez a megyei bizottság

Már 140 értéket jegyez a megyei bizottság
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával „Bács-Kiskun megyei értékek” címmel kiadványt készíttetett, amely bemutatja valamennyi, 2015. május végig a megyei értéktárba felvett nemzeti értékünket, valamint a megyénkhez köthető hungarikumokat és a kiemelkedő nemzeti értékeket is.

Néhány példa a kötetben található értékek közül: Kodály Zoltán, Szemerey Andorné Törös Olga és Mathiász János szőlőnemesítő életműve, a halasi csipke, a bácsbokodi Kegyeleti Park, a bajai városháza, a bugaci ősborókás, a kecskeméti magyar kajszibarack.

A kiadványt a napokban Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Bankó Ágnes megyei aljegyző mutatta be, aki nagyon sokat tett azért, hogy ez a könyv megszülethessen. A megyei elnök elmondta, hogy a Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amely megteremtette a nagyszabású értékgyűjtő munka törvényi kereteit.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottságot 2013 júniusában alakították. A bizottság nyilvántartja a megyei településein gyűjtött értékeket, illetve dönt a megyei értékké nyilvánításról. Eddigi tevékenysége során 140 megyei értéket vett fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, melyből 132 került bele a könyvbe, szép képekkel illusztrálva.

A bemutatott értékek közt vannak nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve alakítják jövőnket. Rideg László kifejezte reményét, hogy példájuk alapul szolgál a további értékgyűjtő munkának, nem csak hazánkban, de a határainkon túl is.

A kiadvány kereskedelmi forgalomban nem kapható, abból a megyei értékek javaslatevői, a települési értéktár bizottságok, a javaslattal érintett személyek, szervezetek, együttesek, valamint a megyei önkormányzat partnerei részesülnek.




 

Kövessen minket a Facebookon is!