Helyi hírek 2015. december 13. 16:30

Papagájparti a Szakmaköziben

Képgaléria
Papagájparti a Szakmaköziben
A kiállítással az a célom, hogy minél többen gyönyörködhessünk Isten csodájában, hogy ilyen színes, szép állatokat teremtett, amelyek felvidítják szürke hétköznapjainkat – mondta Németh Nelli a papagájok gyűjtője a Szakmaközi Művelődési Központban megrendezett kiállításon. A lelkes gyűjtő és tenyésztő a világ minden tájáról hozott magával madárkát. A papagájokat a gyerekek és felnőttek is megsimogathatták, közös fotót is készíthettek az ezer színben pompázó madárkákkal.

A bemutatott papagájok között a legkisebb 15, a legnagyobb 85 centiméteres volt. Nelli mindenkinek szívesen beszélt a madarakról és gyűjtőszenvedélyének kialakulásáról, működéséről is.

A papagájok különleges egyéniségek. Egyik nem szereti annyira a társaságot, a másik pedig imádja, ha beszélnek hozzá. Mindegyiknek megvan a magához való esze, nagyon okosak és jól idomíthatók. Legtöbbjük a kiállításokat is szereti. A hét végén már látható rajtuk az izgatottság, mint a gyerekeken a karácsonyi várakozás. Várják, hogy emberek közé kerüljenek. Valószínű, ugyanúgy csodálnak és szeretnek bennünket, mint ahogyan mi őket.

- Honnan a gyűjtőszenvedély? Nem túl nehéz a gondozásuk?

Mindenkinek van szenvedélye, az enyém a papagájok gyűjtése. Édesapám is tartott papagájt gyerekkoromban. Akkor megszerettem őket. Gondozásukban etetésükben a családom segít. Kívülről lehet, hogy bonyolultnak tűnik, valójában azonban nagyon egyszerű. Egy-két darabbal kezdődött, majd az évtizedek során gyarapodott az állomány. Ezután jött az ötlet, hogy be kellene őket mutatni másoknak is egy-egy kiállítás keretében.  

s. r.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!