Helyi hírek 2015. december 9. 18:00

Éljünk egészségesen

Képgaléria
Éljünk egészségesen
A nagy érdeklődésre való tekintettel a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban ismét megrendezték az "Éljünk egészségesen” című programot, melyen időről időre egészséges ételekkel, azok elkészítésével és élettani hatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az előadást most is az Oltalom Alapítvány munkatársa, Gyarmati Mihály tartotta a könyvtár rendezvénytermében. Legutóbb különféle pástétomok készítésével ismerkedhettek meg az érdeklődők, most azonban az egészséges kenyérfélék és pogácsák világába kalauzolták a közönséget.

Milyen az egészséges kenyér? – vetődött fel a kérdés a rendezvényen. Az egészséges kenyér a gabona teljes őrleményét tartalmazza, melynek négyszeres a tápértéke a finomított hasonmásaival szemben – mondta Gyarmati Mihály, majd hozzátette, hogy az egészséges kenyér fogyasztása csökkentheti a különféle betegségek kialakulását is.

Sokakban felmerült az is, hogy miért olyan drága a teljes kiőrlésű liszt. Az előadó szerint ez azért van, mert a teljes kiőrlésű liszteket romlandóságuk miatt rövid ideig lehet csak tárolni, míg a a finomított lisztek tovább is elállnak, és ez nagyban hozzájárul a lisztek közötti árbéli különbséghez.

Az előadáson nem csak az ételek készítése, hanem a kóstolás is terítékre került. Mindenki megízlelhette az alapítvány munkatársai által előre megsütött pékárukat, amelyeket otthon is bárki elkészíthet könnyedén. Krumplilaskát, csicsókás pogácsát és többféle teljes kiőrlésű kenyeret kóstolhattak meg a jelenlévők.

A recepteket az Oltalom Alapítvány által kiadott könyvekben lehet megtalálni. A rendezvényt követően lehetőség volt megvásárolni ezeket a könyveket, ahol részletes leírás található minden recept összetevőiről és élettani hatásairól.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!