Helyi hírek 2014. április 11. 08:08

Nyelvi és kulturális csereprogram

Képgaléria
Nyelvi és kulturális csereprogram
Április 7-én este érkeztek meg Kiskunfélegyházára azok az olasz diákok, akik a Móra Ferenc Gimnázium tanulóinak látogatását viszonozták.Sokadik éve már, hogy kiválóan működik a feltrei Giorgio dal Paz Gimnáziummal az a csereprogram, melynek keretében egy hetet az észak olaszországi testvérvárosban tölthetnek a Mórások, egy hetet pedig városunk családjai látják vendégül a feltrei fiatalokat.

A kulturális csereprogram lényege egyrészt az intenzív nyelvtanulás, hiszen az olasz családi otthonokban tartózkodó félegyházi diákok a vendéglátó tanulókkal angolul kommunikálnak, a családban azonban az olasz nyelv gyakorlására is igen színes lehetőségük van. Másrészt ezzel párhuzamosan betekintést nyerhetnek a fiatalok egymás kultúrájába az ottani (itteni) mindennapokba, családok életébe.

A mostani látogatásra ismét dús programot állítottak össze a szervezők, Karácsonyi Melinda és Dr. Farmasiné Vízhányó Anita tanárnők. Az olasz diákok megismerkedhettek a Móra Gimnázium mindennapi életével, hagyományaival, részt vehettek tanórákon; a város bemutatása során pedig a Kiskun Múzeumi, a Petőfi házbeli látogatás élményével gazdagodhattak és különleges élmény várt rájuk a Szent István templom tornyában.

Budapesten a dunai sétahajózás, a Hősök-tere, a Terror háza mellett, a húsvétra készülő Vörösmarty tér látványa fogta meg a diákokat és tanáraikat.

Ezen kívül Szeged, Kecskemét nevezetességei mellett lovasbemutató, lovaglási lehetőség is várta a vendégeket.

A baráti szálak szövődése mellett újra meggyőződhettünk arról, hogy a félegyházi Mórások angol nyelvtudása alaposabb és szélesebb körű mint a vendégeké, nem beszélve a nálunk élő színes hagyományokról, melyeket az olasz iskola igazgató helyettese nem kis irigységgel hallgatott, mivel náluk már jó néhány évtizede szinte semmilyen iskolai bensőséges hagyomány nincs! Nem véletlenül lepődnek meg az oda látogató diákjaink, a gimnáziumi folyosók üres falain a tanár-diák programok hiányán, amelyhez nálunk bizony hozzászoktak az évek során.

Nagyszerű lehetőség ez mindkét intézmény diákjai számára, nem véletlenül ragaszkodnak hozzá az itáliai kollégák is. Néhány évvel ezelőtt egy ottani szülői értekezleten éppen a német-olasz kapcsolatokat cserélték fel a magyar-olasz csereprogramra.

R.F.

Kövessen minket a Facebookon is!