Kultúra 2015. december 11. 07:30

A könyvtárban lenni jó

Képgaléria
A könyvtárban lenni jó
A Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola 3. b osztályos tanulói folyamatosan látogatják a Petőfi Sándor Városi könyvtárat. Ez alkalommal Czibolya Szilvia könyvtáros foglalkozására érkeztek, ahol karácsonyra hangoló adventi kézműves foglalkozáson vehettek részt. Az óra keretében beszélgettek az adventi időszak fontosságáról, az ünnepi magyar népszokásokról, és még a Hókirálynők című mesét is megtekintették.

Tanítónőjük, Táborosiné Tarjányi Lenke elmondta, hogy iskolájuk központi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy aktívan bekapcsolódjanak a városi intézmények életébe, különösképpen a könyvtár mindennapjaiba. A tanárnő hozzátette, hogy évtizedek óta szoros kapcsolatot ápolnak a könyvtár dolgozóival, különösképpen Czibolya Szilviával, a médiatár koordinátorával és Dobos Matilddal, aki a Gyermekbirodalomban kalauzolja őket alkalomról alkalomra.

A pedagógus szerint olvasóvá nevelni a gyerekeket csakis úgy lehet, ha minél többet tartózkodnak a könyvtárban. Erre hivatkozva hozza el osztályát hétről-hétre és hónapról-hónapra a könyvtár által szervezett programokra. A gyermekkönyvtár által szervezett programokon kívül lehetőségük van arra is, hogy időnként a médiatár szervezésében lebonyolítsanak egy-egy órát.

Czibolya Szilvia mindig az évszakoknak megfelelő és aktuális foglalkozásokat szervez a gyerekeknek – mondta a tanítónő. A pedagógus szavaiból az is kiderült, hogy a gyerekek nagyon szeretnek a könyvtárba járni, könyveket kölcsönözni és részt venni a médiatár által szervezett órákon. Ezeken az alkalmakon kiegészül az iskolában tanult ismeretanyaguk és több oldalról is megközelítenek egy-egy témát.

A 3. b osztály tanulóin kívül több csoport is előszeretettel látogatja rendszeresen az intézményt. A könyvtárosok elmondása szerint előzetes megbeszélés és egyeztetés alapján iskolától és korosztálytól függetlenül minden osztályt és csoportot szívesen látnak a könyvtár rendezvényein.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!