Helyi hírek 2015. december 12. 10:10 Forrás: Petőfi Népe

Több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre

Több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre
A 2016. februárban induló keresztféléves képzésekre közel öt és fél ezren jelentkeztek, akik közül a legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen. November 15-én lezárult a 2016. februárban induló képzések felvételi eljárásának jelentkezési időszaka: összesen 5450-en nyújtottak be jelentkezést a www.felvi.hu-ról elérhető E-felvételiben.

Az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve 4757-en mesterképzést jelöltek meg, 587-en alapképzést, 106-an felsőoktatási szakképzést céloztak meg. Szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve, 4568-an jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket. (A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek az intézmények.)

A jelentkezők szakválasztása alapján az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) elmondható, hogy a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai a legnépszerűbbek. Alapképzésen a gazdálkodási és menedzsment (118 fő), a turizmus-vendéglátás (50 fő) és az emberi erőforrások (48 fő) szakok jutottak fel a dobogóra.

Mesterképzésen, szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) a gépészmérnöki mesterképzés szerepel első helyen, 376 jelentkezővel, második helyen a vezetés és szervezés képzés áll, ahová 306-an jelentkeztek, harmadik helyen pedig a mérnökinformatikus mesterképzés végzett 269 első helyes jelentkezővel.

Tovább nőtt azok száma, akik az E-felvételiben leadott jelentkezésük hitelesítését is kényelmesen, gyorsan és postaköltség nélkül végezték: a jelentkezők csaknem fele, 2317 fő választotta az Ügyfélkapun keresztüli hitelesítést.
 

Mi történt a jelentkezési határidőtől mostanáig?

A hitelesített jelentkezések alapján az Educatio Nonprofit Kft. munkatársai megkezdték az adatok feldolgozását, zajlik a jelentkezéshez csatolt, valamint a később beküldött dokumentumok kezelése is. A jelentkezők december 7-től az E-felvételiben ellenőrizhetik a felvételi nyilvántartásban található adataikat, dokumentumaikat, azok feldolgozottsági állapotát, illetve elérhetik és letölthetik az ún. jelentkezői státuszlapot is. Ez utóbbi összefoglalva tartalmazza a megadott adatokat és jelentkezési helyeket – nyomtatható formában is. A tájékozódás mellett az ügyintézésre is használható az E-felvételi: amennyiben valaki módosítani kívánja a jelentkezéskor megadott adatait, pótolná a szükséges dokumentumait vagy élne az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével, az E-felvételiben erre is lehetősége nyílik.
 

Teendők és határidők

A jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait 2016. január 6-ig pótolhatják. Ezeket a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételiben egyszerűen és gyorsan feltölthetik (akinek nincs erre lehetősége, a dokumentumok másolatát egy példányban beküldheti postai úton is az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre). Szintén január 6-ig van lehetősége minden jelentkezőnek arra, hogy egyetlen alkalommal módosítsanak a jelentkezési sorrendjükön.

 

Kövessen minket a Facebookon is!