Kultúra 2015. december 13. 13:30

Ajándékkönyv születésnapra

Képgaléria
Ajándékkönyv születésnapra
Ha születésnap, akkor könyv. Legalábbis a Parakletos kiadónál. Ugyanis fennállásuk 25. évfordulóját is egy különleges összefoglaló könyv kiadásával ünnepelték meg, melynek a Láttuk az eget címet adták. A bolti forgalomban nem kapható kiadvány összefoglalja az elmúlt 25 év munkáját.

A Parakletos Könyvesház által kiadott könyvek között ez a jubileumi kötet a 190. könyv. Gyerekkönyvek, mesék, versek, regények, hitoktatói anyagok, kifestők és sok más kézzel fogható kötet árulkodik a Könyvesház 25 éves munkájáról. Ez a különleges kötet a kiadó szerzőinek munkáiból készített válogatás. A Parakletos Könyvesház elsősorban hazai keresztyén szerzők, alkotók munkáit jelenteti meg. Például a kiskunfélegyházi Miklya Zsolt és Miklya Luzsányi Mónika is oszlopos szerkesztő munkatársként vettek részt a kiadó életében.

Miklya Zsolt 1960. október 22-én született a Békés-megyei Csorváson. Tanítói, majd hitoktatói diplomát szerzett a Debreceni és a Nagykőrösi Tanítóképző Főiskolán. Tíz évig tanított, ebből adódóan első írásai pedagógiai segédanyagok voltak. 1997-től a kiskunfélegyházi Parakletos Könyvesház egyházi kiadószerkesztője és egyik szerzője. Felesége Miklya Luzsányi Mónika, akivel alkotóközösségben is él.

Több mint 25 gyermekkötetük jelent meg, számos hitoktatói-pedagógiai segédanyagot és társasjátékot adtak ki. Mindketten több szakmai díjban is részesültek. Miklya Zsolt legjelentősebb költői elismerése a Quasimodo emlékdíj, melyet 2007-ben kapott.

Grafikusként a szanki származású Horváth Mónika dolgozott együtt a kiadóval, aki Kiskunfélegyházán tanult a Móra Ferenc Gimnáziumban. Rajtuk kívül rengetegen vettek részt a Könyvesház munkájában, és ezekből az írásokból, grafikákból kaphatunk ízelítőt, ha beleolvasunk a Láttuk az eget című könyvbe.

Ebbe kiváló írások kerültek, olyanok, amelyek születésénél ezúttal nem volt szempont, hogy el lehessen őket adni. A kettő ugyanis sajnos nem mindig esik egybe – mondta Damásdi Dénesné Judit, a Parakletos Könyvesház vezetője, majd hozzátette, hogy a kiadó fő szempontja továbbra is az, hogy minőségi irodalmat adjanak közre.

Most az adventi időszak jó alkalom arra, hogy ellátogassanak a Könyvesházba, ahol a sok szép könyv között karácsonyi ajándékokat válogathatnak, és kézbe is vehetik a születésnapi kötetet.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!