Helyi hírek 2015. december 17. 15:30

Lángra kapott a tűzoltók karácsonyfája

Képgaléria
Lángra kapott a tűzoltók karácsonyfája
Nem lánglovagjaink gondatlansága okozta a tüzet. Sőt! A laktanya egyik elhagyott épületében azt mutatták be, hogy karácsony közeledtével a háztartásokban is fokozottabb figyelmet kell fordítani a biztonságra. Bemutatójukon egy elégett gyertya lángja gyújtotta fel az abroszt, a tűz pillanatok alatt tovább terjedt, a fenyőfa pedig hihetetlen gyorsasággal és intenzitással kapott lángra.

A bemutatóval a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem munkatársai az ünnepi időszakban gyakran előforduló tűzesetek megelőzésére kívánták felhívni a figyelmet. A tűzesetek bekövetkezését megelőzendő teendőkkel kapcsolatos tanácsaikat is megfogalmazták:

Az ünnepi készülődés része a sütés-főzés. A tűzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan tüzet okozhat, ami gyorsan továbbterjedhet a konyhában. Fontos, hogy sem főzés, sem ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet.

A nem kellő óvatossággal elhelyezett, felügyelet nélkül hagyott égő mécsesek és gyertyák lángja könnyen meggyújtja a közelben tartott éghető anyagokat csakúgy, mint a karácsonyfán elhelyezett nem megfelelő műszaki állapotú izzósor. Minden esetben tegyünk a gyertya, mécses, adventi koszorú alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését.

A karácsonyfa díszítésére ma már ritkán használnak nyílt lánggal égő gyertyát, de a csillagszórók és a nem megfelelő műszaki állapotban lévő égősor is veszélyekkel járhat. Nem kell arról sem megfeledkezni, hogy a kiszáradt, gyantás karácsonyfánk gyúlékonysága napról napra fokozódik.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a tüzelő-, fűtőberendezések nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása – fogalmazta meg Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!