Gazdaság 2015. december 17. 13:20 Forrás: MTI

Lakásáfa - jövőre akár tízezer új lakás is elkelhet

Lakásáfa - jövőre akár tízezer új lakás is elkelhet
Az áfacsökkentésnek köszönhetően jövőre 5-8 százalékkal eshet az új építésű lakások ára, 2017 azonban ismét drágulhatnak az ingatlanok; a vállalkozások által eladásra felépített lakások száma pedig az előértékesítést is figyelembe véve az idei 3-4 ezerről akár 10 ezer fölé is emelkedhet 2016-ban - közölte az Otthon Centrum (OC) franchise hálózat az MTI-vel.

Az OC elemzése szerint a beinduló lakásépítés nem a régebbi használt lakások piacától veszi el a vevőket - hiszen azok több tízszeresét teszik ki az új lakások vevőinek - hanem az újszerűnek mondott, 5-10 éve készült lakásokétól. Ennek az az oka, hogy az ilyen újszerű lakások ma drágábbak, mint az újak.

Az OC hangsúlyozza, hogy az áfa csökkentése nem jelenik meg automatikusan a kínálati árakban. A 22 százalékpontos megtakarítással az eladási ár 17 százalékkal csökkenhetne, a különbözet egyharmada-fele azonban a fejlesztők profitját növeli, ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy a lakásberuházások megtérüljenek a fejlesztőknek. Az élénkülő kereslet magával húzza a telekárakat is, így jövőre mindössze 5-8 százalékos árcsökkenés várható az új lakások piacán. Ezt is időlegesnek tartja az OC, mivel 2017-re már újra áremelést valószínűsít.

Az elmúlt három évben az új lakások ára 9 százalékkal, míg a használtaké 15-20 százalékkal növekedett. Ez utóbbi tendenciája marad továbbra is, amit azzal indokol az OC, hogy a válság kitörése óta több százezerre nőtt az elhalasztott vásárlások száma és ez a kereslet tovább emeli a használt lakások árait.

Az előre hozott vásárlás megjelenik az új lakások piacán is. Miután az 5 százalékos áfa 2019. végéig tart, a 2020 utánra tervezett projekteket előre hozzák. Ehhez adódnak hozzá a válság miatt elhalasztott projektek, így a kettő kulminál a következő 4 évben. Az árakat az is befolyásolja majd, hogy az így megnőtt kínálat, vagy pedig a megélénkülő kereslet lesz-e a dominánsabb - írta az OC.

Kövessen minket a Facebookon is!