Helyi hírek 2015. december 25. 12:00 Forrás: Petőfi Népe

Biztonságot adnak a hospice nővérek

Biztonságot adnak a hospice nővérek
Félegyházán és környékén több mint öt éve működik a hospice szolgálat, de a nővérek kapacitása közel sem kihasznált.

- Édesanyám súlyos beteg, de nem tudunk mindig mellette lenni, ezért segítségre lenne szükségünk - hívott a napokban egyik ismerősöm, aki a hospice szolgálat felől érdeklődött. Nem tudtam azonnal információkkal segíteni, de rövid nyomozás után sikerült kiderítenem, hová fordulhat. Megtudtam: Félegyházán és környékén több mint öt éve működik a hospice szolgálat, de a nővérek kapacitása közel sem kihasznált.

Az Ölelő Kéz Alapítvány irányításával dr. Fáy Tamásné kezdeményezésére indult el Kiskunfélegyházán és környékén az úgynevezett hospice szolgálat - mondta Csősziné Juhász Ildikó, a szolgálat félegyházi koordinátora. - A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti. Az ellátás célja a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. Bizonyos esetekben más, nem daganatos beteg is becsatlakozhat az ellátásba. Megkereshet bennünket a hozzátartozó, de általában a háziorvos, a kecskeméti központunk vagy az onkológia értesít bennünket – részletezte Csősziné, aki a szolgálatnál dolgozó hat félegyházi nővér munkáját irányítja.

A szolgálatba minden szakápolás beletartozik, amit a kórházban is végeznek. A betegápolásban legnagyobb részt az ápolónő vállal, de orvos, pszichológus, diétetikus, szociális munkás, lelkész és gyógytornász is segíti a munkáját. Egy hospice beteg 150 vizitre jogosult, amit 50 vizitenként a háziorvos rendel el. Ez ingyenes szolgáltatás, amit az országos egészségbiztosító finanszíroz. Ezt a 150 alkalmat nagyon rugalmasan kezeljük, megpróbáljuk úgy beosztani, hogy az mindenki számára jó legyen. Amit nem vállalunk, az a betegmegőrzés - hangsúlyozta a szakember.

- Az ápolás során az orvossal konzultálva infúziót, beöntést adunk, kötözünk, az ágyhoz kötött betegeket pelenkázzuk, forgatjuk, segítünk neki a tisztálkodásban. Ugyanakkor, ha család engedi otthon meghalni a beteget, akkor a halott ellátását is a nővér végzi - tette hozzá Csősziné. Mint mondta, ez a szolgáltatás a családtagoknak óriási biztonságot ad.

– Éjjel-nappal elérhetőek vagyunk, a telefonunk soha nincs kikapcsolva. Ha valaki szabadságra megy akkor átadja a beteget másik nővérnek. Csősziné Juhász Ildikótól azt is megtudtuk, sokkal több beteg ellátására lennének képesek, de nem igazán ismerik ezt a lehetőséget az emberek, így nagyon kevesen keresik meg őket. Az elmúlt öt esztendőben 163 beteget ápoltak a szolgálat munkatársai Félegyházán és vonzáskörzetében. Hozzájuk tartozik: Tiszaalpár, Gátér, Pálmonostora, Petőfiszállás, Jászszentlászló, Móricgát, Bugac, Bugacpusztaháza, Kunszállás, Fülöpjakab, és Városföld.

A hospice szolgálattal kapcsolatban a 70/32-00-311-es számon hívhatják a félegyházi koordinátort.





 

Kövessen minket a Facebookon is!