Helyi hírek 2015. december 26. 16:00 Forrás: Petőfi Népe

Németországban várja az új kihívás

Németországban várja az új kihívás
Thomas Geier, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója január 1-jén Christian Wolffnak adja át a kecskeméti nagyvállalat vezetését. Több mint másfél évet töltött Magyarországon, az itt szerzett benyomásairól kérdeztük.

– Ön több mint másfél éve vette át Franz Kleintől a Mercedes-gyár vezetését. Húsz hónap mire volt elég? Ennyi időre szólt az ön megbízása, vagy más okok, esetleg más kihívás szólítja el önt Kecskemétről? - kérdeztük Thomas Geiert, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatóját.

– Nagyon pozitívan tekintek vissza az elmúlt közel két évre, úgy gondolom, hogy amit a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár dolgozói letettek az asztalra, az példaértékű nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is. Az a dolgozói elkötelezettség és precíz munkavégzés, amit itt tapasztaltam, példát mutatott és energiát adott ahhoz, hogy megfeleljünk a kihívásoknak. Karrieremet a németországi Sindelfingenben folytatom, ahol 2016-ban indul a gyártása az új E-osztálynak; itt az összeszerelő üzem irányításáért leszek felelős. Nagy lehetőség és kihívás ez számomra és családom is örül, hogy visszatérek Németországba.

– Van-e olyan, a gyár életét a jövőben meghatározó döntés, beruházás, amely Thomas Geier nevéhez fűződik, és amire különösen büszke?

– Lehetne itt sorolni azokat az eredményeket, amikre büszke vagyok, de én mégis a munkatársaimra és az ő pozitív hozzáállásuknak köszönhetően bevezetett új programokra vagyok a legbüszkébb. Arra a több mint 4000 dolgozóra, akiknek a munkája valódi értéket teremt. A Mercedes-gyár 2015-ben Magyarország legvonzóbb munkahelye lett a Randstad felmérése szerint. Ez nagyon fontos állomás a gyár életében, hiszen a gyártás 2012-es megkezdése óta még csak 3 év telt el, és mi máris megkaptuk ezt az elismerést. Örömmel tekintek vissza a gyár saját óvodájának és bölcsődéjének megnyitására, amely szintén mérföldkő volt a vállalat hazai történetében és jó látni azoknak a fiataloknak a fejlődését, akik a duális képzés keretében nálunk szereznek az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatot is.

– A Mercedes nagyvállalatnak számos leányvállalata van a világban. Milyen a megítélése a kecskeméti gyárnak? A leányvállalatok között ha rangsort állítana fel, Kecskemét hol helyezkedik el?

– „Made in Kecskemét” – ez a felirat ott szerepel minden, Magyarországon gyártott Mercedes-Benz autóban. Ez ugyanazt a minőséget garantálja Németországban, Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kínában is. Nincs a termékeinknél jobb reklám, ami kifejezi kecskeméti gyár teljesítményét és pozícióját. A kecskeméti gyár a legmodernebb technológiával rendelkező gépjárműüzem, magasan képzett és erősen motivált munkaerővel. A legmagasabb minőséget gyártjuk az első legyártott gépjárműtől fogva. Ez, illetve a folyamatos fejlesztések biztosítják, hogy Kecskemét a későbbiekben is fontos szerepet fog játszani a mainál még nagyobb kompakt autótermelési hálózatban, amely további telephelyekkel bővül Kínában és Mexikóban. A 2012. márciusában megnyitott kecskeméti gyár a Mercedes-Benz első Németországon kívüli európai üzeme, és ez nagy büszkeség számunkra. Itt gyártjuk 2012. március óta B-osztályt, 2013. január óta CLA-t, 2015. január óta pedig a CLA Shooting Brake-et. Külön büszkeség, hogy a CLA és a CLA Shooting Brake típusokat kizárólag Kecskeméten gyártják az egész világ részére - mondta a gyárigazgatót.

– A város és a gyár között jók a kapcsolatok. Ön lát-e olyan hiányosságokat, amelyek megoldásával a kapcsolatokat szorosabbra lehetne fűzni?

– A Mercedes-Benz gyár és a város kapcsolata már a kezdetektől fogva a lehető legjobb volt; valódi partnerre találtunk a város és a régió vezetésével. A Mercedes –Benz stratégiai célja, hogy Kecskemét és a régió fejlődését hosszú távon támogatni tudja. Nem csak gazdasági szempontból fontos számunkra a térség, de igyekszünk a kultúra, az egészségügy, a sport és a szociális területen is példát mutatni a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Álljunk meg Kecskemét főterén, és bármelyik irányba nézzünk is, találunk egy olyan fejlesztést, beruházást, munkahelyet vagy támogatást, ami közvetetten vagy közvetlenül a Mercedes-gyár idetelepülésének köszönhetően jött létre.

– Magyarországon a duális járműgyártási szakiskolai képzést és a mérnökképzést jelentős részben a németországi tapasztalatok alapján vezették be. Ön mennyire elégedett a magyarországi képzés színvonalával?

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Mercedes-Benz kecskeméti gyára úttörő szerepet vállalt a duális képzési rendszer meghonosításában a Kecskeméti Főiskolával közösen. A 2011 óta sikeresen működő program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket a szakiskolától egészen főiskoláig, és ezáltal biztos karrierlehetőséget. A modell sikerét többek között az is mutatja, hogy a duális szakképzésre és duális főiskolai képzésre is sokszoros túljelentkezés van, ami szintén annak bizonyítéka, hogy a régió egyik legvonzóbb munkaadójának tartják a kecskeméti gyárat, illetve eredményesnek a gyakorlatorientált képzést. 2014 májusában végzett az első 28 középiskolai tanuló, akik mindannyian állásajánlatot is kaptak a Mercedes-Benz gyárában. A kecskeméti duális főiskolai képzésben tanulók közül pedig 2016-ban kerülnek ki az első diplomások. Magyarországon is elsősorban a duális hallgatókra szeretnénk építeni a mérnökállományt a jövőben, ezért vállaltunk úttörő szerepet ennek a képzési formának a meghonosításában. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában emellett a kezdetek óta működik egy gyakornoki program is, amelynek keretében hallgatókat fogadnak számos felsőoktatási intézményből, hogy az elméleti tudásukat – a kötelező gyakorlati időszakban – új ismeretekkel és tapasztalatokkal egészíthessék ki.

– Az idei májusi sajtótájékoztatón kérdésünkre elmondta, hogy közvetlenül 27 magyar cég szállít alkatrészt a kecskeméti gyárba. Történt-e beszállítói bővítés?

– Magyarországi székhelyű beszállítóink száma a gyár megnyitásakor 17 volt, majd a CLA gyártásának elindításával 25-re nőtt, legutóbb pedig a CLA Shooting Brake bevezetésével 32-re emelkedett. Így kijelenthetjük, hogy a gyártási alapanyagok jelentős része érkezik magyarországi beszállítóktól. A gyártási alapanyagok beszerzése a Daimlernél – a világ bármely pontján - nem a gyártó üzem feladata, hanem a központi beszerzési részlegé. Itt az alábbi négy kritérium érvényesül a beszerzési döntéskor: minőség, technológia, ár és logisztika. Ezen négy érték/kritérium összessége dönt beszállítóink kiválasztásakor.

– Felvetődött-e annak a lehetősége, hogy Kecskeméten motorgyártást indít a Mercedes konszern?

– Mindig is megerősítettük, hogy a kecskeméti telephely potenciálisan bővíthető. Ez továbbra is igaz, mint ahogy az is, hogy ma csupán ennyit tudunk mondani.

– Lassan véget ér az év. Ön látja már a számokat. A várakozása szerint december 31-éig hány Mercedes autó gördül le a gyártó sorokról.

– Kérem, legyen megértő azzal kapcsolatban, hogy a piaci versenyre való tekintettel belső mutatószámainkról nem áll módunkban nyilatkozni. Ezen számokat 2015-re vonatkozóan a Daimler-konszern éves jelentésével párhuzamosan, februárban fogjuk nyilvánosságra hozni.

– Január 1-től Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója. Milyen tanácsokkal segíti az új igazgató munkáját?

– Christian Wolff egy rendkívül felkészült és tapasztalt Mercedes-Benz szakember, aki a helyi csapattal egészen biztosan tovább írja majd a kecskeméti Mercedes-Benz gyár sikertörténetét. Mindehhez sok sikert kívánok neki!

– Magánélet. Kecskeméten él, van-e kedvenc étterme, kedvenc étele és bora?

– A kedvenc éttermem a 48 és az Olivolá, hiszen mind a magyar, mind az olasz konyha kedvelője vagyok. Kedvenc ételem a Bánk bán ökörbélszín steak libamájjal és királyrákkal a 48 étterem kínálatából. Kedvenc boraim a Sauska és a Gere borászatok fehér- és vörösborai.

– Milyennek látja a kecskemétieket?

– Hibaként talán azt említeném, hogy túl könnyen mondanak igent anélkül, hogy teljesen tisztában lennének az adott feladattal. Az erősségük az, hogy nagyon fejlett újítási képességekkel rendelkeznek és képesek egyszerű eszközökkel jó megoldásokat találni.

– A felesége hogy érezte magát távol az otthonuktól?

– A feleségem nagyon jól érezte magát Magyarországon, igen pozitív élményekkel gazdagodott. Még azt is mondta, hogy Kecskemét szebb, mint Gaggenau városa, ahol mi eredetileg lakunk. A feleségem gyerekekkel foglalkozik, és ezt a munkáját Magyarországon egy erdei iskolában is gyakorolhatta, amiben igen sok örömét lelte. Nagyokat sétált a természetben, és ilyenkor kellemes meglepetésként tapasztalta meg, hogy a magyarok milyen közvetlenek és barátságosak - mondta Thomas Geier.

– Mely településeken jártak?

– Tihanyban nagyon sokszor jártunk, mondhatjuk, ez volt a kedvenc helyünk - a Balatont körülvevő dombvidékkel együtt. A puszta hangulata is elvarázsolt bennünket, különösen a feleségemet, aki szívesen lovagol. Szeretjük a Mátrát, Villányt, Pécs városát és a környező borvidékeket, és Dunaföldvár települést, ahol a Dunát meredek falak szegélyezik. De az alföldi környezetet is szerettük, ilyen pl. a Somodi tanya körüli természetvédelmi terület. Budapestet is feltétlenül meg kell említenem, gyönyörű város!
 

A karácsonyt még Magyarországon tölti

Érdeklődtünk arról is, hogyThomas Geier hol és hogyan ünnepli a karácsonyt, mit jelent neki ez az ünnep?

– A karácsonyt itt Magyarországon töltjük a lányainkkal és az egyik lányom barátjával. Ez egyben a búcsúünnepünk is Magyarországtól. Természetesen igazi karácsonyfát állítottunk. December 24-én – mint minden évben, mióta gyerekeink vannak – a két lányommal kirándulni mentünk, hogy az ajándékozásig az idő kellemesen teljen, és közös élményekkel is gazdagodjunk. December 24-én hagyományos vacsorával készültünk egészen gyerekkorom óta. A menü: előételként mandulatejlevest ettünk, illetve főételként egy különleges mákos süteményt (apróra vágott zsemlét vajjal, tejjel és mákkal ízesítünk, majd a sütőben megsütjük). Ezután Jasmin lányom 3-4 karácsonyi dalt játszott a gitárján, majd megajándékoztuk egymást, és egy kis közös játék következett.

Az ünnepek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a családunkkal legyünk és pihenhessünk. Élvezzük, hogy otthon vagyunk (most már Magyarországon is), és nem utazunk el ilyenkor üdülni. Szilveszterkor általában síelni szoktunk, de ebben az évben nem megyünk, mivel december 28-án költözünk vissza Németországba - mondta el Thomas Geier, a Mercedes - Benz Manufacturing Hungary Kft. leköszönő gyárigazgatója.




 

Kövessen minket a Facebookon is!