Helyi hírek 2015. december 31. 10:00

Félegyháza története, gyerekszemmel

Félegyháza története, gyerekszemmel
XVII. alkalommal szerveztek városi diáknapot Kiskunfélegyházán, még szeptemberben. Az akkori rendezvényen nem csak játékos vetélkedők, kulturális- és gasztronómiai kiállítások valamint ügyességi versenyek tarkították a programot, hanem városunk történetéről is születtek írások. Az alábbiakban olvasható két kisdiák írása a Batthyány és a Darvas iskolákból, Kiskunfélegyháza "keletkezéséről".

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy Kiskun nevű kapitány, aki nagyon bátor volt, mert mikor sok bűntény volt, mindig segített a katonáknak. Egyszer fél 1-kor kellett mennie a múzeumba, mert el akarták lopni a magyar címert. Megmentette a címert, és ezért a tisztelet jeléül elnevezték városunkat Kiskunfélegyházának.

Írta a Batthyány iskola tanulója
 

Egyszer volt egy Félegyháza nevű város. A tatárok szétdúlták, felégették, a lakosai közül sokat megöltek. Nem csak Félegyháza volt az egyetlen ilyen város, az ország szinte kihalt. Szegény magyar király itt maradt alattvalók nélkül. Milyen ország az, ahol a királynak nincs kin uralkodnia? Szerencséjére a kunok pont erre vándoroltak, és a király meghívására letelepedtek nálunk. Így lett a városunk neve Kiskunfélegyháza. Azóta is itt élnek boldogan, míg meg nem halnak.

Írta a Darvas Iskola tanulója


Fotó: Seres Attila





 

Kövessen minket a Facebookon is!