Sport 2015. december 30. 14:00

Évet értékeltek a Koppányok

Képgaléria
Évet értékeltek a Koppányok
Kiskunfélegyházán már hatodik éve működik a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület. Minden évben szerveznek versenyeket Kiskunfélegyházán, melyre az ország számos településéről, valamint külföldről is érkeznek íjászok. Idén sem volt másképp, sokak örömére két versenynek is helyt adott a város. Az egyesület 6 éve a Magyar Íjász Szövetség tagja, több versenyző is a szövetség által kiadott versenyzői jogosultsággal rendelkezik.

- 2014-ben elindult egy Koppány versenysorozat, ami hiánypótló szerepet tölt be a régió versenynaptárában. Ugyanilyen céllal indítottuk el – három megyét összefogva – a dél-alföldi régió versenysorozatát (DAR-VS), aminek záró állomása Kiskunfélegyháza volt - mondta el Dinnyés Gyula, a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület vezetője. - Idén, február 21-én került sor az egyesület 27. versenyére, melyre az ország mindentájáról érkeztek íjászok, de a megújult Parkerdőben szervezett jó hangulatú verseny is sok érdeklődőt vonzott, az íjásztársak a település egy újabb értékét ismerhették meg - tette hozzá.

2015-ben az egyesület tagjai számos versenyen vettek részt, melyekről kiváló eredményekkel, új barátságokkal és szép emlékekkel tértek haza. Az év 33 arany, 25 ezüst és 19 bronzérmet hozott a tagok számára. A Koppányok nem csak az Országos Bajnokságon, hanem az ország több pontján is, többek között Sümegen, Gyulán sőt Felvidéken, Marcellházán is megállták a helyüket.

Kiemelkedő eredményeik: az Országos Bajnokságon Szeibert Nóra 2., Dinnyés Gyula 5., Szeibert Imre 20. helyezést ért el. A Nemzeti Bajnokságon Szólya Imre a 21. helyet szerezte meg. Szeibert Nóra első osztályú, Szeibert Imre harmadosztályú, Dinnyés Gyula pedig első osztályú íjászsportolói minősítést teljesített.

Az íjászok nemcsak a megmérettetéseken öregbítik Kiskunfélegyháza és az ország hírnevét, hanem aktív részesei a hagyományőrző és a városi rendezvényeknek is. Rendszeresen tartanak bemutatókat, és lehetőséget biztosítanak az íjászat kipróbálására. Ilyen alkalmak voltak például a Dózsa György Általános Iskolában, a Csanyi úti Idősek Otthonában a Szivárvány Majális keretében, a Parkerdőben a városi majálison, a Városi Kórházban, a Dél-100 Kft családi napján, valamint augusztus 20-án, a volt Halász Csárda udvarában rendezett programok.

Az íjászoknak nem csak az íjjal kell jól bánniuk, hanem meg kell, hogy ismerjék múltbeli kultúránkat, elődeik életét, szokásait, hisz csak így tudják megmenteni, átörökíteni a hagyományokat.

Nem elhanyagolható szempont a közösségépítés, a közösségi élet kialakítása, a barátságok, a kapcsolatok ápolása. Ezért a Koppányok a jó hangulatú edzéseken kívül rendszeresen szerveznek csapatépítő, szabadidős programokat, családi napokat. Különös figyelmet fordítanak környezetük rendben tartására, a Fürdőszálló megóvására. Támogatói voltak anyagilag a Wass Albert szobor, és a Návay emlékmű elkészítésének.

A 2016-os év tervei közt szerepel a februári Történelmi EB, ahol hatan vesznek részt. Ezt követi a 30. jubileumi verseny a KÉSZ Arénában, melyet február 28-án tartanak. Április 18-án egy családiasabb jellegű „házi” versenyre kerül sor a Dinnyés tanyán. Szeptember 11-én megmérettetik magukat a DAR VS döntőjében. A szeptemberi VB-t vélhetően kihagyják a Koppányok, mert magas költséggel jár, amit anyagilag nem tudnak vállalni. Csapatdöntés alapján Ausztriában a Krumphof íjászpályán való részvételt tervezik. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!