Helyi hírek 2016. január 1. 08:30 Forrás: Petőfi Népe

Fejlesztések és kihívások

Fejlesztések és kihívások
Sok új feladatot és fejlesztést hozott a tavalyi esztendő a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal életébe. Kovács Ernő megyei kormánymegbízott elégedett az elvégzett munkával, és hasonlóan munkás, és eredményes évre számít jövőre is.

– Milyen új kihívásokkal kellett szembenézni a kormányhivatalnak 2015-ben?

– Nagyon gyorsan elszaladt ez az esztendő, rengeteg feladatot végeztünk el, nagy átalakuláson ment keresztül a kormányhivatali rendszer. A múlt év közepén voltak olyan feladatok, melyek a kormányhivatalhoz kerültek. A kincstártól, az önkormányzatoktól és az egészségbiztosítási pénztártól is kaptunk feladatokat, így többek között a család-, a szociális-, és a gyermektámogatások egy része a kormányhivatalhoz került. A változások kapcsán azon dolgozók is a kormányhivatal állományába kerültek, akik az adott területen dolgoztak, tehát az átmenet zökkenőmentes volt. Ilyen szempontból az idei esztendő sem lesz csendesebb, arra számítunk, hogy az év derekán újabb feladatköröket kapunk. Ebben az évben Bács-Kiskun megye megküzdött a migrációs válsággal, ez a kormányhivatal dolgozóira is nagy terhet rótt. Néhány nap alatt kellett olyan adatokat közölni, olyan határozatokat hozni, melyek segítségével a kerítésépítés gyorsan megkezdődhetett. A foglalkoztatási osztályok ehhez igyekeztek a legjobb munkaerőt toborozni, akik segítségükre lehettek a katonáknak. A déli járások ebből is jól vizsgáztak, hiszen napról-napra hívták be az embereket, hogy megvédjük az országot. Ebben benne van a munkanélküliek munkája, és az ország több tízmilliárd forintja is.

– Voltak infrastrukturális fejlesztések az elmúlt évben?

– Amikor másfél éve idekerültem, kormánymegbízott lettem, akkor megdöbbenve láttam, hogy sokszor milyen körülmények között kell a munkatársaimnak dolgoznia. Korábban, Tiszakécske polgármestereként 16 évig törekedtem arra, hogy az iskoláink, óvodáink rendben legyenek, nem csak az oda járó gyermekek miatt, hanem azért is, hogy megfelelő munkakörülményeket tudjunk biztosítani az ott dolgozóknak. A kormányhivatal ilyen szempontból hatalmasat lépett előre. Nincs olyan járás, ahol valamilyen felújított intézményt ne adtunk volna át. Az elmúlt hónapokban 15 kormányablak nyílt megyeszerte. Járásonként egy foglalkoztatási osztály, vagy egy kormányablak mindenhol elkészült. A munkálatok jelenleg is zajlanak. Kiskunhalason és Kalocsán a foglalkoztatási osztály fog megújulni, ez is egy nagy eredmény lesz. Ezeken a helyeken sok ember megfordul, akik láthatják, hogy az állam mire költi az adóforintjaikat. Nagyon fontos, hogy azt érezzék: az állam költ az állami vagyonra, tehát az állam jó gazda. A korábbi kormányok szemlélete, hogy mindent el kell adni, megfordulni látszik. Vannak olyan területek, amiket az állam nem adhat ki a kezéből, mert ezekkel tudja hatékonyan szabályozni az árakat, és nem nyereségként viszik ki külföldre mondjuk a villany-, vagy a gázár különbözetét. Az állam úgy gondolkodik, hogy ezeknek az árát alacsonyabb szinten tudja tartani, így kedvező módon tud beavatkozni a családok életébe. Nem háromszor emel gázárat egy esztendőben, hanem inkább csökkenti azt.

– A kormányhivatali dolgozók számíthatnak az új évben a köztisztviselői karrierút kialakítására, fizetésemelésre?

– A megye mind az 1800 kormányhivatali dolgozója büszke lehet arra, hogy itt dolgozik, ezzel együtt régóta dédelgetett álmunk, hogy az állami tisztviselői kar, a teljesítményt megbecsülő tisztviselői karrierutat is kialakítsuk. Megvan az a reményünk, hogy az év közepén a következő nagy változások mellett a járási hivatalokban dolgozókat érinteni fogja majd egy komolyabb béremelés, amelyet a következő években további 5 százalékos emelkedések követhetnek. Ha egészségben megéljük a 2016-os évet, akkor abban is reménykedhetünk, hogy a 2017-es esztendő ezt a béremelést már egy sokkal szélesebb körben meghozza számukra, akkor már nem csak a járás, hanem a megyei hivatalok dolgozói is részesülhetnek benne, valamint majd az évenkénti 5 százalékos növelésben is. Igaz, hogy az árak nem emelkednek olyan mértékben, mint korábban, de régóta nem volt ilyen mértékű béremelés, mindenképpen jó kedvet hozhatna ebbe a szektorba, hiszen nagyon várják már. Meg kell köszönnöm minden kollégámnak a fáradozását, és azok együttműködését is, akik segítették a munkánkat. Minden gond ellenére rendkívüli történések nélkül sikerült az átalakítást véghez vinni. A régebbi munkatársak és azok, akik az elmúlt év során hozzánk kerültek, együtt húzzák azt a szekeret, amit megyei kormányhivatalnak hívunk.
 

Tovább folytatódnak az energetikai korszerűsítések

Tavaly a kormányablakok kialakításán túl, több mint egymilliárd forintot költhetett a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal az energetikai korszerűsítésekre. Ennek leglátványosabb eleme a kormányhivatal törzshivatalának otthont adó kecskeméti, Deák téri épület felújítása volt. Az energetikai korszerűsítés során az épület homlokzatai utólagos hőszigetelést kaptak, a lapos tetők vízszigetelését felújították, valamint kiegészítő hőszigetelés készült a tetőkre is. A hőszigetelésre a meglévő kerámia burkolathoz igazodó kazettás acéllemez homlokzati burkolórendszer került. A homlokzati nyílászárók műanyag tokszerkezettel, külső oldalon alumínium burkolattal készültek.

A fejlesztés során a fűtési hálózatot és a hozzá tartozó hőleadókat teljes egészében elbontották, helyettük két fűtési rendszer, egy meleg vizes, valamint egy levegő-levegő hőszivattyús rendszert építettek ki. A tetőtéri gépészeti helyiségben kapott helyet 3 darab 105 kW teljesítményű kondenzációs gázkazán. Az irodákban levegő-levegő hőszivattyús rendszer biztosítja a fűtést és a hűtést. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal másik 5 épület – Baján a Kolozsvár utca 1. szám, Kecskeméten a Bihar u. 10. szám és a Nagykőrösi utca 32. szám, Kiskunfélegyházán a Jókai Mór u. 8. szám, valamint Kiskunhalason a Szilády Áron u. 19-21. szám alatti Kormányablak „A” és „B” épülete – energetikai korszerűsítését is megvalósította. Az épületeken utólagos hőszigetelés, a korábbi nyílászárók cseréje, és egy esetben 30,0 kW villamos teljesítményű, napelemes, háztartási méretű kiserőművet telepítettek.

A tervek szerint tovább folytatódik a sorozat, a kormányhivatal pályázati forrásokból valósíthatja majd meg az újabb korszerűsítéseket, melynek eredményeként jelentősen csökkennek majd az állami rezsikiadások is.





 

Kövessen minket a Facebookon is!