Helyi hírek 2015. december 31. 14:20

Szilveszterkor Petőfire emlékezik Félegyháza

Képgaléria
Szilveszterkor Petőfire emlékezik Félegyháza
A Petőfi Sándor-emlékháznál emlékezett Félegyháza a költő születésének 193. évfordulójára. Az emléktáblánál a városvezetés, pártok és civil szervezetek, közösségek helyezték el koszorúikat, gyújtottak mécsest. Ezt követően a Templomkertben dr. Tarjányi József, a Petőfi Emlékbizottság elnöke és Csányi József polgármester leplezte le dr. Kiss István domborművét.

„Dr. Kiss István Kiskunfélegyháza díszpolgára, országgyűlési képviselő 1883-ban született városunkban. Jogi tanulmányait a budapesti egyetemen kezdte, diplomáját Kolozsváron szerezte meg, később külföldön tanult. 1908-tól 1925-ig a pénzügyminisztérium szolgálatába lépett. Ezután Kecskeméten pénzügyigazgató-helyettesi megbízást kapott. Mindezek mellett Kiskunfélegyháza társadalmi és gazdasági életében is nagy szerepet vállalt. 1926-ban képviselővé választották, majd 1928-ban a kormányzó kincstári főtanácsossá nevezte ki. Ebben az időben épült fel Félegyházán az igazságügyi palota (a mai járásbíróság), és a pénzügyi palota (a mai rendőrség épülete), valamint az új vasútállomás.

Pest megye törvényhatósági bizottságának is tagja volt, valamint Kiskunfélegyháza képviselő-testületének és iskolaszékének is. 1927 és 1935 között városunk országgyűlési képviselője volt.

Városunk tiszteletének kifejezését tükrözi ez a dombormű, mely Lantos Györgyi szobrászművész és Palásti Gábor kőfaragó munkája” – mondta a dombormű leleplezésekor Csányi József polgármester.

Az emlékmű avatása után a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban folytatódott a megemlékezés, ahol Tarjányi József a Templomkertben felállított domborművekről tartott előadást. Ezt követően Sövény Tibor előadóművész idézte a költőóriás emlékét személyes hangvételű, zenés műsorával.

H. S.






 

Kövessen minket a Facebookon is!