Helyi hírek 2016. január 5. 08:20 Forrás: Petőfi Népe

Egységes okmányt kapnak a horgászok

Egységes okmányt kapnak a horgászok
Januártól megszűnt a kereskedelmi halászat a természetes vizeken. A horgászatra jogosító eddigi 5-6 okmány helyett bevezették az egységes állami horgászati okmányt. Tavaly áprilisban fogadta el az Országgyűlés a halgazdálkodásról és hal védelméről szóló 2013. évi törvény módosítását. December közepén a jogszabály további módosításairól döntött a Parlament.

Fontos változás, hogy 2016-ra és az azt követő évekre már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély a természetes vizekre. Az állami horgászjegy kiadásának nem lesz feltétele a fogási napló leadása. A jövőben ingyen horgászhatnak a vakok és a gyengénlátók. A halőrök elvehetik azon pecás horgászjegyét, aki nem jegyzi fogásait a naplóba.

A Magyar Országos Horgász Szövetség üdvözölte a törvénymódosítást. A MOHOSZ karácsonyi közleményében kifejti: a kereskedelmi halászat megszűnésével a természetes vizeken lassan regenerálódhat, fejlődhet a halállomány, egyebek közt a hatékony vízkezelés, a szakmai és non profit halgazdálkodás segítségével. A közlemény arra is kitér, hogy januártól forgalomba kerül az egységes állami horgászati okmány. Ez kiváltja az eddigi különböző nyelvű állami horgászjegyet, az érvényesítő bélyeget, az állami vízterületen a fogási naplót, valamint a külön nyomtatványon teljesített éves nyilatkozatot. A bürokrácia csökkentése jegyében az eddigi 5-6 okmány, nyomtatvány eggyé válik. Az egyesített állami horgászjegyet és fogási naplót kizárólag a MOHOSZ és albizományosai adhatják ki.

Január elsejével lejárt mintegy 700 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület államot megillető halgazdálkodási jogának haszonbérleti szerződése. A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek döntő részének haszonbérleti kijelölési jogát a MOHOSZ kapta meg. Alhaszonbérletként ezt tovább is kívánja adni minden olyan tagszervezetének, tagszervezeti horgász egyesületének, ahol garanciákat kap az átlátható és ellenőrizhető, valóban felelős, bizonyíthatóan horgászcélú halgazdálkodásra.

A horgászegyesületektől azt kéri a MOHOSZ, hogy legyenek jó gazdái az általuk hasznosított horgászvizeknek. A szövetség arra is figyelmeztet, hogy a következő pár hét az átmenet időszaka lesz, elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb zökkenők, mivel egyszerre következnek be a változások és a végrehajtás során nem lehet kizárni a fennakadásokat, hibákat.
 

Januárban még érvényesek a 2015-ös horgászjegyek

A 2015-ös állami horgászjegyek érvényessége 2016. január 31-éig tart – mondta el lapunknak Kovács Sándor, a BÁCSHOSZ ügyvezető elnöke, a MOHOSZ választmányi tagja. A napi jegy megváltásával tehát bátran horgászhatnak azok, akiknek van érvényes horgászjegye. Azoknak, akiknek eddig még nem volt, és 2016-tól szeretnének horgászengedélyt kiváltani, az ügyvezető azt javasolja, várjanak vele január közepéig.

A Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége kezelésében lévő természetes vizek egy részének is lejár a haszonbérleti szerződése január elsejével. Erre vonatkozóan Kovács Sándor elmondta: a MOHOSZ részéről ígéretük van arra, hogy az érintett vízterületeken az elkövetkezőkben is tovább folytathatják a halgazdálkodást. Ezzel együtt úgy látja, a jövőben több felelősség, több feladat hárul majd úgy a horgászegyesületekre, mint az állami vizek kezelőire.

Bírság helyett figyelmeztetést alkalmazhatnak a halgazdálkodási hatóság olyan esetben, amikor a horgász vagy halász nem viszi magával a szükséges okmányait, de ezeket később bemutatja. Figyelmeztetést kaphat az is, aki első esetben mulasztja el bejegyezni fogási naplójába a horgászat megkezdésének időpontját. Halvédelmi bírság szabható ki azokra, akik nem fogható halat, illetve más hasznos víziállatot fognak ki vagy gyűjtenek be, akik a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen őshonos halat fognak, akik a pecázás során folyamatosan felügyelet nélkül hagyják a horgászfelszerelésüket.




 

Kövessen minket a Facebookon is!