Helyi hírek 2016. január 6. 17:20 Forrás: Petőfi Népe

Hazatérnek a Gripenek

Hazatérnek a Gripenek
Csütörtökön kapják meg a litvániai magyar légtérvédelmi kontingens tagjai a kiküldetésért járó kitüntetéseket, pénteken pedig hivatalosan átadják a szolgálatot a spanyoloknak. Az An-26-osok és a litván C-27-esek három fordulóval tudják hazaszállítani a személyzetet és az összes eszközt, felszerelést, csomagot.


Már csak pár nap, és újra Kecskeméten lesz az összes Gripen, valamint a Baltic Air Policing műveletben, azaz a Balti Légtérrendészeti Szolgálatban résztvevő közel 90 fős magyar különítmény, véget ért ugyanis a szeptember 1-jével kezdődött négy hónapos litvániai kiküldetés. A Honvédelmi Minisztérium közölte: január 7-én, csütörtökön ünnepség keretében kitüntetéseket, elismeréseket vehetnek át a kontingens tagjai, pénteken pedig megtartják a hivatalos átadás-átvételi ünnepséget a Šiauliai repülőbázison. A Gripenek még aznap hazajönnek, a személyzetet, az eszközöket, felszerelést, csomagokat az An-26-osok és a litván fél által biztosított C-27-esek három fordulóval tudják hazaszállítani. A tervek szerint január 12-én este fog hazaérkezni az utolsó katonai konvoj. Litvániában a spanyolok váltják a magyarokat.

Egyébként az ünnepek alatt sem kapcsoltak alacsonyabb sebességi fokozatba a kecskeméti pilóták: a honvedelem.hu cikke szerint december 31-én repüléssel búcsúztatták az óévet, másnap pedig egy gyakorló riasztás miatt már ismét a balti légteret hasították a Gripenek. A Litvániában szolgáló kontingens december 31-ig kereken 100 repülési napot teljesített, a repült órák száma meghaladta a 400-at, a magyar hajózók több mint húszszor kaptak éles- és több mint nyolcvanszor gyakorlóriasztást – mindez jól mutatja a szolgálati elfoglaltságok sűrűségét.

– Szeptember 1-je óta minden nap készen állunk arra, hogy riasztás esetén a lehető legrövidebb idő alatt fel tudjunk szállni és teljesíteni tudjuk feladatainkat. Ehhez egy összehangolt, profikból álló csapat folyamatos olajozott együttműködése szükséges. Büszkén mondhatom, hogy a katonák hozzáállásának, a Gripenek megbízhatóságának, az utánpótlás gördülékenységének és a litvánok támogatásának köszönhetően még egy feladatunk sem maradt el. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az ünnepeket a családtól távol töltő katonák, a nem ritkán mínusz 20 fokos extrém hidegben is lelkesen, motiváltan tették a dolgukat, ezzel biztosítva a légtérrendészeti szolgálat hatékony működését – mondta el a honvedelem.hu-nak Fekete Tamás alezredes, a magyar BAP-kontingens parancsnoka.
 

Először, de nem utoljára a baltikumi misszióban

Mivel Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik vadászrepülőgépekkel, 2004-es NATO csatlakozásuk óta a szövetséges országok látják el légtérvédelmüket, négyhónapos váltásokban. Magyarország tizenhetedik nemzetként csatlakozott a balti légtérrendészeti misszióhoz, a feladatban szeptember 1-jétől év végéig négy Gripen, a parancsnokkal együtt kilenc pilóta (váltásokban) és közel nyolcvan fős műszaki személyzet vesz részt. Velük párhuzamosan pedig a megerősített NATO baltikumi jelenlét jegyében a német légierő négy Eurofighter vadászgépe az észtországi Ӓmari repülőbázison állomásozik. A következő magyar kitelepülés 2019-ben várható.





 

Kövessen minket a Facebookon is!