Helyi hírek 2016. január 7. 15:45

Csúszik, csúszik, de kellő óvatosság mellett nem vészes

Képgaléria
Csúszik, csúszik, de kellő óvatosság mellett nem vészes
Ki így, ki úgy fogadta a tél valódi beköszöntét, a havazást Félegyházán. Tegnap még a jégpáncéllal kellett megküzdeni, ma reggelre már a hó is megvastagodott. Komoly fennakadás nem volt a közlekedésben, bár autósok és gyalogosok is mérgelődtek sok helyen, hogy túl nagy latyakon kell átkelniük. Mindenesetre a Kiskunfélegyházi Városgazdálkodási Intézmény (volt VSZKSZ) négy munkagépe hajnali ötkor útnak indult, hogy gondoskodjanak a közutak járhatóságáról, és a közmunkások is szorgoskodtak a közterek és járdák megtisztításán .

Igaz, hogy a havazás már éjjel megkezdődött, de a kotrók csak öt centiméteres hóvastagság esetén  hatékonyak . Ez hajnali ötkor következett be, és akkor a négy munkagép azonnal útnak is indult – tájékoztatott Horváth Gábor a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet illetékes munkatársa. Igaz, hogy ezt követően folyamatos volt a csapadék utánpótlás, de a kerékpárutak, a legforgalmasabb utcák járhatóságát folyamatosan tudták biztosítani, és a mellékutakra is gondot fordítottak. A külterületi utakon munkagépekkel bíró magánszemélyek és vállalkozók végzik a hó eltakarítását, akiknek a telephelyére az önkormányzat helyezte ki a tolólapátokat. Őket időben értesítik, és ezt követően hozzá is látnak a munkához. A külterületi aszfaltozott utak sózása azonban a Kiskunfélegyházi Városgazdálkodási Intézmény feladata – tette hozzá.

Sipos Róbert, a városüzemeltetési osztály munkatársa arról számolt be, hogy azokat a járdaszakaszokat, tereket, amelyekhez géppel nem lehet hozzáférni, közmunkások takarítják. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a síkosság mentesítés az ingatlantulajdonosok feladata is, a telekhatárig terjedő járdaszakaszon. Az üzlettulajdonosoknak is el kell takarítani a havat nyitvatartási idő alatt a boltjuk előtt. Ennek a szabálynak a betartását a közterület felügyelők folyamatos járőrözéssel ellenőrzik. Akik nem gondoskodnak a síkosság megszüntetéséről, azokat először szóban, majd írásban is felszólítják a munka elvégzésére. Ha ennek ellenére sem teszik biztonságosan járhatóvá a járdát, bírságot is kiszabhatnak. Szerencsére eddig ilyen eset még nem volt – tette hozzá.

Fontos tudni, hogy a társasházak előtti járdák karbantartása is az ott élők feladata. Ennek elvégzéséről a közös képviselőnek kell intézkedni. Vagy a lakóközösség valamely tagja vállalja fel a hóeltakarítást, vagy pedig valakit meg kell bízni ezzel.

Fontos a járda hómentesítése azért is, mert ha valaki elesik a csúszós járdán, baleset éri az ingatlan előtt, akkor az OEP megfizetteti az orvosi ellátás, a gyógyítás költségeit, sőt még az esetleges keresetkiesést is.

s. r. 






 

Kövessen minket a Facebookon is!