Gazdaság 2016. január 8. 12:20 Forrás: MTI

Az állam is tőkét emelhet az FHB-ban

Az állam is tőkét emelhet az FHB-ban
Az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatósága a bank alaptőkéjének további emeléséről döntött csütörtökön, a kibocsátott új részvények megvásárlására kizárólag a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. jogosult - közölte az FHB az MTI-vel. A TakarékBank is felajánlott az általa tavaly decemberben jegyzett FHB-részvényekből az MNV részére, így megmaradhat az állam tőkeemelés előtti tulajdoni hányada.

Az FHB tájékoztatása szerint az állam a 2015. december 30-án megvalósult tőkeemelést követően fennmaradó összegben - névértéken 201 millió forint értékben - jegyezhet részvényeket. Az FHB december 28-i közgyűlésén úgy határozott, hogy az alaptőke névértéken legfeljebb 4,45 milliárd forinttal emelkedhet, két nappal később a bank közölte, hogy a zártkörűen megvalósult jegyzés eredményeként a jegyzett tőkéje ennél kisebb mértékben, 4,249 milliárd forinttal nőtt, 10,849 milliárd forintra.

A további tőkeemelésre a 2015. december 30-iki feltételekkel és azzal azonos árfolyamon kerülhet sor, azaz teljes mértékben megfelel az úgynevezett "market economy investor principle" követelményeinek is, így az esetleges tranzakciónak állami támogatási kockázata nincs - írta az FHB.

Az MNV a tavaly december 28-i közgyűlést követően bírósághoz fordult, sérelmezve, hogy az FHB kizárta a tőkeemelésből az államot. Részvényesként az állam az FHB közgyűlésén jelezte, hogy részt kíván venni a tőkeemelésben, mégpedig úgy, hogy az elsőbbségi részvényjegyzési jogát fenntartja, a közgyűlés ezt a javaslatot elutasította. A meghirdetett zártkörű feltételes tőkeemelésben való részvételt kizárólag az MNV Zrt. részére ajánlják fel, tekintve, hogy a befektetők közül egyedül a vagyonkezelő jelezte, hogy szándékában áll megtartani korábban meglévő tulajdoni hányadát.

A TakarékBank - amely a tavaly decemberi tőkeemelés során 4,50 százalékos tulajdoni hányadot szerzett az FHB-ban - azt közölte csütörtökön, hogy hozzájárult az újabb tőkeemeléshez, továbbá az általa lejegyzett részvényekből felajánl az MNV részére akkora mennyiséget, hogy azok megvásárlásával az MNV tulajdoni hányada az FHB Jelzálogbankban elérje a decemberi tőkeemelést megelőző 7,32 százalékos szintet.

Az FHB döntése abban az esetben válik hatályossá, ha az MNV a határozatban meghatározott mértékű és módon végrehajtandó alaptőke-emelésnek megfelelő előzetes kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz legkésőbb 2016. február 1-ig, valamint a társaság rendelkezésére bocsátja az új részvények ellenértékét a nyilatkozatot követő 20 napon belül.




 

Kövessen minket a Facebookon is!