Helyi hírek 2016. január 10. 07:30

Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk
Zubek Mihály tanító Csongrádon született 1886-ban. Tanulmányait szülővárosában és Kiskunfélegyházán végezte. 1906-ban került Jászszentlászlóra, ahol 1910-ig tevékenykedett. A kiskunfélegyházi gimnázium szabadtéri tornaudvarát 1913-ban töltötték fel a folyamatos használat végett, s ekkor önálló tornatanítói állást hirdetett meg a fenntartó. A következő évben Zubek Mihályt nevezték ki, ám a háború miatt be kellett vonulnia katonának. Két év múlva orosz hadifogságba került, ahonnan csak 1921-ben jött vissza és nagyezüst vitézségi éremmel szerelt le.

Leszerelése után először Jákra, majd a következő évben a csongrádi állami belterületi iskolába került, itt 1924-ig tanított. Miután visszatért Kiskunfélegyházára, újra élet költözött a Tornakörbe vagy, ahogy 1924-től nevezték, a Sportkörbe.

Zubek Mihály harminc évig volt a gimnázium testnevelő tanára, mely időszakra a sokszínűség volt jellemző. Szinte minden évben május végén a gimnázium zenés tornaünnepélyt rendezett, melyre alkalmanként a környező városok ifjúságát is meghívták, voltak bemutatók és versenyek is. A Sportkör keretén belül a diákok a testnevelés legkülönfélébb fajtáit ismerhették meg.

1925-től már több szakosztály működött párhuzamosan, játék és télisportok, torna, atlétika, birkózás, úszás, vívás, céllövészet, boksz, tenisz, kézilabda, sakk és repülőmodellezők. 1925-től az iskolai sportkör az intézmény volt tanulója, a világhírű birkózó bajnok után a Varga Béla Sportkör nevet vette fel.

1926-ban került sor az első, osztályok közötti mérkőzésekre, házibajnokságra. Az 1928-as év kiemelkedően sikeresnek számított a sportkör életében, hiszen a budapesti országos versenyen I. osztályú minősítést szereztek a gimnazisták szertornászásban és szép sikereket értek el a vívók is.


Forrás: A Kiskunfélegyházi Értéktárba történt javaslat alapján


Fotó: illusztráció







 

Kövessen minket a Facebookon is!