Helyi hírek 2016. január 13. 13:00

Megemlékezés a Doni-katasztrófa 73. évfordulóján

Képgaléria
Megemlékezés a Doni-katasztrófa 73. évfordulóján
Január 12-én országszerte tartottak megemlékezéseket a Doni-katasztrófa 73. évfordulóján. A második világháború idején a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.

Településünkön Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület szervezésében az öreglaktanya melletti kopjafánál koszorúzással egybekötött emlékező rendezvényre került sor.

Deli József nyugállományú ezredes megnyitó beszédében elmondta, hogy ezen a napon azokra emlékezünk, akik hazánktól távol, megjárva a poklot életüket adták, megsebesültek, eltűntek vagy fogságba estek.

Az ünnepi megemlékezésen Ádám Enikő a Móra Ferenc Gimnázium diákja Gergely Ágnes Álmatlanok című versét adta elő.

Csányi József polgármester ünnepi beszédében kifejtette, hogy a Doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége volt, és hogy a magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt olyan messze a hazájától, mint akkor. Többször is hangsúlyozta, hogy igazi hősök ők. A polgármester ezután Zempléni Miklós, a 2. magyar hadsereg egykori honvédorvosának A boldog szunnyadókhoz című verséből idézett:

"Aludjatok, ti áldott hőseink, pihenj te néma hadsereg! Ringasson békén a távoli rög, s ne bántson könny, mely értetek pereg.”

Ezt követően a kopjafánál, és a laktanya előtti emléktábláknál a megjelentek elhelyezhették koszorúikat és virágaikat. A rendezvényen a Hódmezővásárhelyi Alakulat Honvéd Zenekara is közreműködött.

A megemlékezés a Felsőtemetőben folytatódott.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!