Helyi hírek 2016. január 15. 16:20 Forrás: pecsiujsag.hu

Egyszerűbb lesz a gépkocsik műszaki vizsgáztatása

Egyszerűbb lesz a gépkocsik műszaki vizsgáztatása
A Kormány közigazgatási bürokrácia csökkentését célzó intézkedései alapján a közúti járművek műszaki vizsgáztatásához kapcsolódóan több hatósági jogszabály is megváltozott.

Az állami rezsicsökkentésről és a bürokrácia jelentős mérsékléséről szóló jogszabály eredményeképpen, január 1-től a műszaki vizsgáztatáskor a műszaki vizsgabiztosnak a járművek rendszámtáblájára nem kell felragasztani a műszaki érvényességet jelző körcímkét és a környezetvédelmi plakettet. A rendszámtáblára korábban felragasztott körcímkét és plakettet a műszaki vizsga alkalmával a műszaki vizsgabiztos eltávolítja.

Ez év elejétől, a műszaki érvényességet önállóan, a forgalmi engedély belső oldalába beragasztott „műszaki érvényességet jelző sorszámcsík" hivatott igazolni. A sorszámcsík díját az ügyintézés során nem kell megfizetni. A körcímke és a plakett megszüntetésével a jogalkotó véget vetett a címke- és plakett pótlás felesleges bürokráciájának és a korábbi jogszabály által megkövetelt, az állampolgároknak állandó problémát jelentő rendszámtábla le- és felszerelésnek.

Szintén új változás, hogy uniós előírás alapján a műszaki vizsgálatkor az ügyfél részére úgynevezett „Műszaki vizsgálati bizonyítványt" kell kiállítani, amely az Európai Unió területén a jármű műszaki érvényességének igazolására szolgál. A műszaki vizsgakor korábban mindig elkészített „Műszaki adatlap" csak további ügyintézést igénylő esetben kerül kiadásra.

Egy már régóta fennálló problémát oldott meg az a jogszabály módosítás, amelynek eredményeképpen az Európai Unió területéről egyedileg behozott járművek forgalomba helyezéséhez szükséges eljárások területi illetékességét megszüntette. Ez azt jelenti, hogy a külföldön vásárolt jármű hazai forgalomba helyezését a tulajdonos az ország területén bármelyik megye hatósági vizsgabázisán kezdeményezheti. Így a nem állandó lakóhelyén tartózkodó tulajdonosnak nem kell a még forgalomba nem helyezett, rendszám nélküli autóját jelentős költséggel a bejelentett lakóhelye szerinti illetékes hatósághoz eljuttatnia.





 

Kövessen minket a Facebookon is!